null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Films, poëzie en: songfestivalkrakers in een nieuw jasje

Lekker veel boeken, films, muziek en documentaires die je niet wilt missen.

null Beeld

Net verschenen

Hoe ‘woke’ kun je zijn?

Roman | Een schrijver verhuist naar een buurt waar bijeenkomsten worden georganiseerd waar de ‘heteroseksuele witte man’ van alles de schuld krijgt. Zijn half-Marokkaanse vrouw is wel gecharmeerd van hun standpunten en dat drijft het stel uit elkaar. Hij – spugend op alles wat niet Amsterdams is - sluit zich aan bij ‘Deftig Rechts’. Hoe dat uitpakt? Lees het even humoristische als scherpe Herfstdraad van Jamal Ouariachi.
€23,99 (Querido).

Altijd wat op Buckingham Palace

Royalty | Biograaf en Windsor-­expert Tina Brown boog zich voor haar onthullende boek De palace papers over alle bijzonderheden, geheimen en schandalen die zich in de afgelopen 25 jaar op en rond Buckingham Palace hebben voorgedaan. Kate Middleton, Harry & Meghan, Camilla, Andrew en natuurlijk koningin Elizabeth zelf komen voorbij. De vraag dringt zich op: hoe groot is het incasseringsvermogen van de Britse monarchie nog?
€24,99 (Nieuw Amsterdam).

Geheimen kunnen erg gevaarlijk zijn

Thriller | 25 jaar geleden schoot een man willekeurig elf mensen dood, onder wie de vader van de vierjarige Cassie. Nu haar moeder alzheimer heeft, keert Cassie met haar baby terug naar haar ouderlijk huis. Ondertussen is journaliste Alison bezig met een reportage over de moorden. Beide vrouwen ontdekken zaken die doen twijfelen aan de vermeende willekeur van de moordenaar.
Sterfdag door Laura Marshall €21,99 (Luitingh-Sijthoff).

null Beeld
null Beeld

3x poëzie

 1. Over de liefde in poëzie
  Poëzie leent zich bij uitstek om uiting te geven aan de liefde. Of aan verlangen. In dit (cadeau)bundeltje staat een breed scala aan liefdesgedichtjes.
  Jij + ik door Mark Haayema, met illustraties van Fiep Westendorp € 7,99 (Rubinstein).
 2. Over wat poëzie eigenlijk is
  Lidewijde Paris verdiepte zich in het fenomeen poëzie. Wat is dat eigenlijk, een gedicht? Is het ingewikkeld? Of is een ‘versje’ ook poëzie? Het wordt enthousiast uitgelegd in Een gedicht is ook maar een ding.
  Door Lidewijde Paris € 20 (Meulenhoff).
 3. Over de lievelingsgedichten van Máxima
  Toen Máxima vijftig werd en Matthijs van Nieuwkerk haar interviewde, gaf ze hem haar favoriete dichtbundel cadeau; prachtige poëzie over mooie en donkere tijden in het leven.
  Winterrecepten van het collectief door Louise Glück € 20 (De Arbeiderspers).
null Beeld
null Beeld

Album

And our twelve points go to...

Wie alvast in de stemming wil komen voor het Eurovisie Songfestival (op dinsdag 10 mei zingt S10 De diepte tijdens de eerste halve finale), zou eens naar het nieuwste album van The Kik moeten luisteren. De deels Rotterdamse beatgroep hertaalde enkele van de grootste songfestivalklassiekers naar het Nederlands en gooide daar een typisch The Kik-sausje overheen. Frontman Dave von Raven zingt onder meer grote songfestivalhits van Abba, Maggie MacNeal, Dana International, Bucks Fizz en The Common Linnets (Stilte na de storm).
The Kik hertaalt Eurovisie, nu verkrijgbaar.

Docu

Naar de top

De Nederlandse filmmaker Nadine van Loon richt haar lens op drie ambi­tieuze vrouwen achter de schermen van de Europese politiek: een Franse politiek assistent in het Europees Parlement, een Poolse jour­nalist en een Duitse topambtenaar bij de Europese Commissie. Welke persoonlijke offers zijn zij bereid te maken om hun carrière op de rails te houden? Welke keuzes zouden ze herover­wegen? De hectische werk­dynamiek in Brussel voedt hen, maar slokt ze ook op.
Notes from Brussels, nu in de bioscoop.

null Beeld
null Beeld

Film

3x Nieuwe speelfilms in de bioscoop

Vergeten verhouding

De Waalse Phil (Bouli Lanners) woont op een afgelegen Schots eiland. Na een hersenbloeding wordt hij wakker met geheugen­verlies. Millie (Michelle Fairley), de dochter van Phils baas, ontfermt zich over hem. Ze helpt hem weer wennen aan zijn eigen leven. Ze vertelt hem niet alleen waar hij vandaan komt, maar ook dat ze een geheime verhouding hadden.
Nobody has to know, nu in de bioscoop.

De perfecte levenspartner

Wetenschapper Alma (Maren Eggert) doet mee aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met de levensechte robot Tom (Dan Stevens). Hij is volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter afgestemd. Hij is het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner, die tot het uiterste zal gaan om Alma gelukkig te maken.
Ich bin dein Mensch, nu in de bioscoop.

Hogerop dankzij een leugen

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog neemt de jonge Franse ex-dienstmeid Nélie (Lyna Khoudri) de identiteit aan van een pas gestorven jonge vrouw die van goede komaf is. Dankzij haar leugen weet Nélie haar armoedige bestaan te ontvluchten. La place d’une autre is geïnspireerd op het boek The New Magdalen van Wilkie Collins uit 1873.
La place d’une autre, nu in de bioscoop.

Heleen Spanjaard (lezen)Ernest Marx (kijken en luisteren).redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden