null Beeld Martijn Beekman en privébeeld.
Beeld Martijn Beekman en privébeeld.

PREMIUM

Esther Scheldwacht: ‘Het brengt mij zo veel vreugde als ik kan samenwerken met mijn zoons’

Esther Scheldwacht (54) is actrice, maar legde zich de afgelopen jaren ook toe op schrijven, regisseren en lesgeven. Ze is ensemblelid bij Het Nationale Theater en staat dit seizoen op de planken als moeder Winnie in De eeuw van mijn moeder, een familieverhaal over migratie, emancipatie en leven van Eric de Vroedt.

null Beeld

1. Mercedes

“Zo’n vijf jaar geleden kochten mijn vriend Kees (Hulst, red.) en ik een zwarte, tweedehands Mercedes met open dakje, een zogenaamde young timer. Hij doet het supergoed; we gingen er al veelvuldig mee op vakantie en op tournee. Erin rijden met je haar wapperend in de wind geeft echt een geluksgevoel.”

1. Hond

“Mijn hond Capi, vernoemd naar het hondje uit Alleen op de wereld, is helaas vorig jaar overleden. Hij was zo’n slim en lief dier. En ook een nufje en geen allemansvriend. Dus toen hij Kees meteen accepteerde wist ik dat het goed zat, haha. Ik mis Capi echt, maar ik ben vooral dankbaar dat hij in mijn leven was.”

2. Tamara Bos

“In het eerste jaar van de Toneelschool raakte ik bevriend met scenarioschrijver Tamara Bos. Ze werd een van mijn dierbaarste vriendinnen. De afgelopen zes jaar werkten we voor het eerst samen aan een filmscript: Rocco en Sjuul. Een soort Romeo en Julia, maar dan omgekeerd, vanaf november 2023 in de bioscoop.”

null Beeld

3. Engel

“Ik had een speciale band met mijn tante Son, een nicht van mijn moeder. Zij was een bijzondere vrouw van wie ik veel heb geleerd. Ze was nooit boos, maar omarmde het leven zoals het kwam. Ze heeft ons een prachtige Balinese engel nagelaten. Die hangt nu in de keuken te waken.”

4. Tekst

“Momenteel oefen ik opnieuw de teksten voor De eeuw van mijn moeder. Daar beleef ik veel plezier aan, omdat Eric de Vroedt steengoede teksten schrijft. Spits, geestig, emotioneel, diep en tegelijkertijd licht van toon. Echt een cadeau om daar verder vorm aan te geven.”

5. Zoons

“Mijn zoons zijn heel creatief en muzikaal. Billy is acteur, Moos doet conservatorium. Het brengt mij zo veel vreugde als zij samen muziek maken of als ik met hen samenwerk. Ik werkte met Moos aan de muziekvoorstelling Sombere kinderen. Met Billy ben ik vanaf december te zien in Erik of het klein insectenboek.”

Deirdre EnthovenMartijn Beekman en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden