null Beeld

PREMIUM

Een energietoeslag om ondernemers te helpen?

De energiekosten lopen op, ook voor ondernemers van bijvoorbeeld horecazaken en spa’s. Om de kosten te drukken vragen sommige bedrijven een ‘energietoeslag’ van een paar euro. Zou je betalen?

null Beeld
  • 46% van de mensen is bereid een energietoeslag te betalen om ondernemers te helpen.
  • 85% vindt dat horeca-prijzen nu al de pan uit rijzen.
  • Consumentengoederen en -diensten waren in september 2022 14,5% duurder dan in 2021.
  • (middel)Kleine bedrijven krijgen binnenkort een tegemoetkoming in de energiekosten. de helft van de stijging krijgen ze vergoed. voorwaarde: ze moeten minimaal 12,5% van hun omzet aan energie-kosten kwijt zijn.
  • Vergeleken met 20 jaar geleden is een biertje ca. 80% duurder, een kopje koffie 90%, de kapper 30%, een bioscoopkaartje 60%.

    Bronnen: Omroep Gelderland, de Telegraaf, CBS, businessinsider.nl.
null Beeld

Lezeres Mireille Kuiters

“Bij een kleine winkel om de hoek waar ik vaker kom, wil ik best vrijwillig af en toe iets extra’s betalen, maar als het verplicht gaat worden niet. Ik heb zelf ook een hogere rekening.”

Lezeres Irene Haakma-Zwik

“In de horeca wel. Van de week heb ik ergens geluncht. Het was er aanzienlijk frisser binnen, waardoor ik op het laatst koude benen had. Dan betaal ik liever wat extra en kan ik warm zitten.”

Gedragseconoom Anouar El Haji in RTL Nieuws

“Een prijsverhoging accepteren we eerder als we weten waarvoor we betalen. Als een restaurant 2,50 euro extra vraagt voor energiekosten, zijn we eerder geneigd om dat te accepteren. Iedereen voelt die stijgende kosten en heeft er dan ook begrip voor.”

Lezeres Leonique van der Meer

“Nee, dan raken ze mij kwijt als klant.”

Rob Baltus, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Noord-Holland in NH Nieuws

“Ik denk dat iedere ondernemer goed bij zichzelf te rade zal gaan wanneer hij open gaat. Stook ik op een regenachtige dag de tent vol voor een paar klanten? Of sla ik de lunch over? Dat soort afwegingen gaan gemaakt worden, denk ik.”

Lezeres Liesbeth Man In ’t Veld

“Ik ben zeker bereid te helpen. Ook die bedrijven moeten door en hun eigen boterham kunnen betalen.”

Lezeres Jolanda De Wispelaere

“Dat ligt eraan hoe de prijzen verder zijn. Ik ga niet én 5 euro voor een kop koffie betalen én een extra energietoeslag.”

Lezeres Maria Vliznakis

“Ik vind het geen probleem om een extra toeslag te betalen voor datgene wat ik graag doe of eet.”

Tara Beck

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden