MT47 Hij Zij Beeld Friso Keuris (portret Michiel), Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted
Beeld Friso Keuris (portret Michiel), Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted

PREMIUM

‘Een crisis hebben we nooit gehad. Waarschijnlijk zijn we daar alle twee te nuchter voor’

Hoe is het om de partner te zijn van een bekende Nederlander? Deze week: zakelijk directeur van het Frans Hals Museum Paul Stork (59), echtgenoot van documentaire­maker en ­regisseur Michiel van Erp (59).

“Veertig jaar geleden begonnen Michiel en ik gelijktijdig aan een studie Industrieel Ontwerpen in Delft. Tussen de ongeveer honderd­twintig eerstejaars viel hij me op. Die is leuk! dacht ik meteen. Internet en mobiele telefoons bestonden nog niet, maar er was wél een smoelenboek met de foto’s en telefoonnummers van de studenten om het contact te vergemakkelijken. Daar heb ik dus direct werk van gemaakt. Hoewel ik natuurlijk nooit had kunnen vermoeden dat het zo’n langdurige relatie zou worden, bleek al snel dat we goed bij elkaar passen. Allebei zijn we ondernemend en doen we niet aan zeuren. Dat zorgt voor een prettige flexibiliteit. Ik ben wat introverter dan Michiel. Hij is enorm energiek en kan met weinig slaap toe. Ik heb meer slaap en rust nodig om me weer op te laden. Soms kan dat betekenen dat als hij enthousiast meldt dat we overmorgen wéér met iemand uit eten gaan, ik afhaak of vraag of we de afspraak kunnen verzetten.”

“Evenals Michiel was ik ook jarenlang zelfstandig ondernemer. Ik had samen met een paar anderen een ontwerpbureau voor websites. Die onderneming bestaat nog, maar ik ben er een paar jaar geleden mee gestopt. Op de vraag wat ik vervolgens wilde, dook al snel het antwoord op: werken in de culturele sector. Ik zag daar veel bekwame mensen werken, maar meende dat de frisse blik van een ervaren ondernemer zeker nog iets zou kunnen toevoegen. Als zakelijk directeur bij het Frans Hals Museum voel ik me op mijn plek. Tot en met 8 januari is bij ons de tentoonstelling Nieuwkomers - over de Vlamingen die tussen 1580 en 1630 naar Nederland verhuisden - te zien, waarvoor een aantal bijzondere bruiklenen naar Haarlem is gekomen. Onder meer zeven schilderijen van Frans Hals. Drie daarvan waren 85 jaar geleden voor het laatst - en één zelfs nooit eerder - in Nederland te zien. Die Vlaamse nieuwkomers hebben Haarlem destijds zowel artistiek als economisch een enorme boost gegeven.”

MT47 Hij Zij Beeld

Geen worsteling

“Michiel en ik vertellen het elkaar als we iets bijzonders meemaken in ons werk, maar we betrekken elkaar niet in onze beroepsmatige afwegingen en keuzes. Ik heb geen verstand van zijn werk en hij niet van het mijne. Michiel zat vroeger wel al in talkshows om te praten over zijn producties, maar pas sinds zijn documentaireserie De roze revolutie wordt hij geregeld op straat herkend. Met name vanuit de lhbtqia+-gemeenschap krijgt hij enthousiaste reacties. Het mooie van het werk van Michiel is dat hij begrip kan kweken voor mensen die anders zijn.
Nee, noch voor Michiel, noch voor mij was het ooit een worsteling om uit de kast te komen. Onze omgeving had er totaal geen problemen mee. Toch hebben we onszelf aangeleerd om nooit hand in hand over straat te lopen of elkaar in het openbaar te zoenen. Ik voel me daar niet gefrustreerd over, maar het zou fijn zijn als dat voor anderen in de toekomst wél mogelijk wordt zónder dat iemand er aanstoot aan neemt. Een mens hoort vrij te zijn in wie hij liefheeft. Michiel en ik leggen elkaar daarin ook geen beperkingen op. Af en toe met een ander zoenen, is in onze relatie geen probleem. Liefde gunt de ander immers alles. Althans, zo denken wij daarover. We hebben een diepgevoeld vertrouwen in onze relatie waardoor jaloezie niet speelt. Elkaar vrijlaten kan alleen als aandacht voor elkaar er niet bij inschiet. Daar zijn we dus alert op.”

MT47 Hij Zij Beeld

Kwetsbaarheid van het leven

“Soms moet ik door de drukke werkzaamheden van Michiel even aan de boom schudden en roepen: ‘Hallo, ik ben er ook nog!’(lacht) “Als hij midden in een creatief proces zit, zoals onlangs voor de verfilming van Een schitterend gebrek, het boek van Arthur Japin, dan laat ik hem, hoor. Meestal voelen we van elkaar wel aan wat de ander nodig heeft. Nee, een crisis hebben we nooit gehad. Waarschijnlijk zijn we daar alle twee te nuchter voor.
Wij waren ons al vrij jong bewust van de kwetsbaarheid van het leven. Michiel en ik kenden elkaar nog maar net toen mijn zus overleed na een tragisch ongeluk. Mijn ouders zijn er inmiddels niet meer, maar zij zijn nooit meer over het verlies van hun dochter heen gekomen. Later had de dood van een vriendin ook impact op onze relatie. Ik was namelijk toeziend voogd van haar zoon Joey. Michiel en ik besloten hem bij ons in huis te nemen. Dat vergde van ons wel enige aanpassing. Het is een heel leuke jongen hoor, hij is inmiddels 32 en dus al lang weer uitgevlogen, maar destijds was hij veertien. Dat bleek niet de meest gezellige leeftijd, haha. Nu hebben we alleen nog de zorg voor drie poezen.
Nooit irritaties? Ach, Michiel is wat chaotischer dan ik. Inmiddels ben ik eraan gewend dat als we weggaan, ik bij de deur op hem sta te wachten. Dan is hij zijn sleutels weer kwijt of moet-ie ineens nog iets anders pakken wat hij was vergeten.”

Michiel & Paul

Hoe maak je het goed na een aanvaring?
“Nadat ik heb benoemd wat ik niet prettig vond, is het wat mij betreft wel oké. Dan stel ik daarna voor om het achter ons te laten.”

Wat bewonder je het meest in Michiel?
“Zijn eeuwige, tomeloze energie, waar ik op kan aanhaken als ik er zin in heb.”

Favoriet moment
“Als we in het weekend op ons gemak samen ontbijten. Na al die jaren vraagt Michiel nog steeds hoe ik mijn koffie of mijn ei wil hebben, terwijl hij dat heus wel weet, haha.”

Wie van jullie tweeën kan het best boos zijn?
“Ik. Vaak is het bij mij een opeenstapeling van onuitgesproken irritaties die dan ineens tot een uitbarsting leidt. Dan kan ik in de overdrijving schieten en zeggen: ‘Je luistert ook nóóit naar me!’ Michiel stapt makkelijker over dingen heen en is conflict-mijdend. Het kost best moeite om ruzie met hem te krijgen, want hij verandert gewoon van gespreksthema.”

Wanneer hebben jullie voor het laatst gelachen samen?
“Vanochtend nog. Vroeger had ik een ochtendhumeur, maar dat heb ik afgeschaft, haha.”

Waar denken jullie te zijn over tien jaar?
“Waarschijnlijk wonen we dan nog steeds in Amsterdam en doen we in grote lijnen hetzelfde als nu.”

Mieke van WijkFriso Keuris (portret Michiel), Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden