null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Een andere baan is op dit moment vrij makkelijk te vinden. Heb je weleens nagedacht over switchen?

Veel meer Nederlanders wisselden het afgelopen jaar van baan. Onder andere door de grote vraag naar personeel, waardoor het vinden van een nieuwe baan makkelijker is. Zou je willen switchen?

Lezeres Maddy Heidstra van Pluuren

“Na 27 jaar bij Albert Heijn te hebben gewerkt, ben ik sinds twee weken werkzaam in de zorg. Ik ga weer beginnen aan een opleiding en dat geeft zo veel voldoening.”

Lezeres Martine Windt

“Ik ben veertien jaar geleden gestart met de pabo en werk nu tien jaar als leerkracht. Een geweldige baan die ik niet meer zou willen opgeven. Wel ga ik na de zomervakantie dichter bij huis werken, dan kan ik lekker op de fiets.”

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg aan BNR

“Als je nu een stap maakt, neem je minder risico. Want stel dat het niet bevalt, dan kun je weer een plan B kiezen, dat is een ongewone situatie.”

Lezeres Jolande Lentz

“Mijn man is in januari begonnen met een baan en na de vakantie weer met een andere. Hij merkt dat de eisen hoger worden. Maar het salaris, ho maar...”

null Beeld

Lezeres Annemarie de Jong

“Ik ben veel te blij met mijn baan en nóg blijer met mijn leuke collega’s. Dus geen haar op mijn hoofd die aan switchen denkt.”

Lezeres Katrien Verbrugge

“Tijdens de coronaperiode heb ik me laten omscholen naar bejaardenverzorgster. Al langer liep ik met het idee rond om de zorg in te gaan. Nog altijd ben ik blij met deze keuze.”

Loopbaancoach Jessica den Ouden op nu.nl

“Dat een baan écht bij je past, is veel belangrijker dan een beter salaris. Haal je voldoende uitdaging uit je taken? En heb je leuke collega’s? Blijf dan vooral zitten. Mensen worden op de lange termijn gelukkiger van een prettige werkomgeving.”

Lezeres Marliek Kwakkel

“Ik heb een fijne baan en krijg over twee jaar AOW, dus ik ga niet meer veranderen.”

null Beeld
  • Een op de vijf Nederlanders – in totaal 1,8 miljoen mensen - is in de afgelopen twaalf maanden van werkgever gewisseld.
  • Het grootste aantal baanwisselaars was te vinden in de design-, grafische- en ontwerpsector. Daar stapte zo’n 40% over.
  • Ook worden mensen vaker benaderd door werkgevers en recruiters. 38% van de beroepsbevolking geeft aan het afgelopen kwartaal gevraagd te zijn of ze een overstap zien zitten.
  • In 2021 was 87% van de mensen tevreden met hun baan.

    Bronnen: NOS, businessinsider.nl, CBS.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden