null Beeld

Edwin Spee: ‘Te vroeg voor een nieuwe liefde? Voor Bibian waarschijnlijk veel te laat’

Jaloezie, misgunnen, vooroordelen, haat, bezwaren, en negativiteit. Allemaal emoties die jezelf in de weg zitten van je eigen geluk. Duizenden mensen langs de weg die Bibian roemden om haar onuitputtelijke positiviteit, tv-­programma’s die vroegen om ‘een beetje meer Bibian’.

Een bekend gezegde is: Om liefde te kunnen geven moet je eerst gelukkig zijn met jezelf, maar wat nu als Bibian bewees dat je juist heel gelukkig wordt van liefde geven?

‘Jullie moeten wel doorgaan, hoor’

De laatste jaren van haar leven sprak Bibian regelmatig met haar moeder, zoon, dochters en met mij. Haar boodschap was steevast: “Jullie moeten wel doorgaan, hoor.” Bibian was nooit bang voor de dood, maar maakte zich wel zorgen om haar geliefden. Regelmatig vertelde ze ons hoeveel moois er nog ging komen als zij er niet meer zou zijn. Zo sprak ze met haar zoon over hoe leuk het zou zijn om samen met mij te gaan stappen en dan samen achter de vrouwen aan te gaan en soms overviel ze mij tijdens een etentje met de vraag: “Welke vrouw in dit restaurant is jouw type?”

Hoeveel liefde kan een mens in zich hebben dat je bij leven al liefde wilt regelen voor na je dood. Bibian gaf liefde en daarom stonden er duizenden mensen langs de weg en roemde iedereen haar om haar kracht om na een tegenslag altijd weer vooruit te kijken en door te gaan.

Lees ook:
Edwin Spee: ‘Dankzij Bibian weet ik dat wijn op het strand meer waard is dan eten in een sterrenrestaurant’

Een nieuwe liefde

Naast de duizenden felicitaties zijn er natuurlijk ook een aantal mensen die vinden dat het te vroeg is dat de man van Bibian Mentel nu alweer verliefd is. Voor deze mensen misschien te vroeg, maar voor Bibian waarschijnlijk zelfs veel te laat. Verdriet en liefde staan heel dicht naast elkaar, maar zoals Bibian altijd zei: “Verdriet mag er zijn, maar je moet er niet in verdrinken.”

‘Niets zou haar gelukkiger maken’

Bibian is er niet meer, maar onze liefde zal altijd blijven bestaan. Bibian liet een gezin achter met de kracht waar zij zelf zo om werd geprezen om ondanks het verlies verder te leven in positiviteit. Ze wilde dat ik en ons gezin verder zouden gaan en niets zou haar gelukkiger maken dan de wetenschap dat er naast tranen ook weer ruimte is voor een lach.

Zwaarste rol voor nieuwe partner

Maar wat bijna wordt vergeten bij de vraag of en wanneer je wel of niet verder mag gaan in het leven, is de nieuwe partner die misschien nog wel de belangrijkste en zwaarste rol speelt bij deze vraag. Hoeveel liefde moet je kunnen geven om je hart te geven aan iemand die nog rouwt om een andere liefde. Hoe groot moet je hart zijn om continu aan te horen hoe geweldig de overleden partner was en als, omringd door foto’s en herinneringen, je dwars door het verdriet heen liefde kunt blijven geven.

Truus van Gaal, Lucy Hopkins, Mandy Luiten en alle andere nieuwe partners zijn net als Bibian de echte helden.

Edwin Spee (53) verloor zijn vrouw Bibian. Hoe ga je om met zo’n enorm verlies? Voor Margriet schrijft hij wekelijks over rouw, het gemis en de invulling van zijn leven zonder Bibian.

Edwin Spee: ‘Te vroeg voor een nieuwe liefde? Voor Bibian waarschijnlijk veel te laat’ Beeld Margriet
Beeld Margriet
Redactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden