null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUMaflevering 13

‘Dit was werkelijk het bizarste sollicitatiegesprek ooit’

Eindelijk kan Rinke op gesprek komen bij De Groene Meerbode. Ze heeft een map met door haar geschreven artikelen bij zich. Maar het gesprek verloopt een beetje anders dan ze verwacht had.

Vorige week: Rinke krijgt onverwacht goed nieuws

“Dus jij bent Rinke…”

Een meisje met knalroze nagels en dik bijgetekende wenkbrauwen kijkt haar verveeld aan. Nog voor Rinke antwoord kan geven wuift ze naar een deur en met haar ogen op haar telefoon gericht zegt ze: “Daar doorheen en dan twee keer rechts. Hij wacht al op je.”

Rinke loopt over een verlaten redactie en dan ziet ze licht branden in een kantoor. Een lange man achter een bureau staat op en begint te zwaaien. Het is Eduard Verhoeven, de hoofdredacteur van De Groene Meerbode. “Het is een nagenoeg lege redactie vandaag. Iedereen is op pad of werkt vanuit huis. We hebben het rijk alleen.” Ongemakkelijk neemt Rinke plaats op de donkerbruine Chesterfield bank waar ze ver in weg zakt. Nu zit ze nog ongemakkelijker. Verhoeven legt staccato uit wat er van een stagiair verwacht wordt. “Je bent natuurlijk een onderdeel van de redactie. Je gaat eerst meekijken. Dan meehelpen met research. Uiteindelijk is het doel dat je gaat schrijven. Ik heb hoge verwachtingen van jou.”

Verbluft

Hij stelt haar verder geen vragen. Heeft niet eens naar artikelen gevraagd die ze in een mapje had meegenomen. Net zo abrupt als het gesprek begon, eindigt het ook. “Rinke, dat was het voor nu. Ik heb een online meeting. Linda van HR neemt contact met je op over de stagevergoeding en je startdatum. Tot snel.” Verbluft stapt ze zijn kantoor weer uit. Het hele gesprek heeft nog geen vier minuten geduurd, ze heeft eigenlijk alleen maar ‘hallo’ gezegd. Dit is werkelijk de bizarste sollicitatie die ze ooit heeft meegemaakt.

Stageplek

Claudia, haar stagebegeleider van de School voor Journalistiek, reageert enthousiast als Rinke vertelt dat het haar toch gelukt is om bij De Groene Meerbode aan de slag te kunnen. Ze twijfelde nog even of ze de vreemde gang van zaken aan moest kaarten, maar uiteindelijk besloot ze haar mond te houden. Immers, ze heeft nu een stageplek. En ook nog eens bij de krant waar ze graag voor wilde schrijven.

Twee blije hoofden steken thuis onder de tafel vandaan. Mara en Jeppe hebben een hut gemaakt met kussens en dekens. Ze nodigen Rinke uit om gezellig ‘thee’ te komen drinken in hun hut. Opeengeperst tussen haar vriendin en haar zoontje vertelt Rinke het goede nieuws van haar stage bij De Groene Meerbode. “Wat een opluchting schat. Heb je alles al geregeld voor de opvang van Jeppe? En wanneer ga je precies beginnen? O, en ik heb alvast wat spullen in verhuisdozen gestopt voor de verhuizing, zullen we een verdeling maken wat jij allemaal hier wilt houden?”

Rinke veert omhoog bij het woord verhuisdozen. De doos, denkt ze.

“Mara... kun jij vanmiddag met Jeppe blijven spelen? Ik moet nu met spoed iets doen. Voor mezelf.”

Volgende week: Herinneringen aan Hanna

Annemarie van Looijredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden