null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Die herinnerfoto’s op Facebook of mijn mobiel; hoe confronterend!

Wat gaat de tijd hard, verzucht Josephine. Dat merkt ze aan alles, onder andere aan de foto's op haar telefoon.

De verschillen met de achttienjarige huisgenoot worden niet alleen groter, ze vallen me de laatste tijd ook opeens zo op. Elke ochtend om zes uur ben ik wakker. Klaarwakker. Omdraaien heeft geen zin, ik moet eruit. De huisgenoot komt tegen tweeën naar beneden. Om halfnegen ’s avonds zit ik te dommelen op de bank. Als ik tegen een snurkje aan zit, krijg ik een zetje. ‘Mam, ik ga sporten/uit/ijsje halen/naar een vriend.’

Tijd is überhaupt zo’n ding

Hoe snel gaat tijd? Gaat-ie sneller als je ouder wordt? Is het omdat je zogenaamd over de helft bent? Hoe stoppen we de tijd? Het hoeft niet hè, maar iets langzamer mag wel. Ik verbaas me over hoe de week, maand, zelfs het jaar is omgevlogen. Ik hoor me zelf ook steeds vaker zeggen: ‘Jee, de week is alweer om.’ Of: ‘Wat, is het nu al juli?’

Die herinnerfoto’s op Facebook, of op mijn telefoon helpen ook niet echt. Hoe confronterend! Wandelweekend drie jaar geleden. De schoenen zijn hetzelfde, koppie niet. By far niet, zie ik als ik inzoom en nog eens goed kijk. Eten met vriendinnen vijf jaar terug? Tafel en samenstelling hetzelfde, iedereen anders. Toch wel. Met uitzondering van één vriendin - sprak zij vals- maar ik weet dat die er ook hard voor werkt, voor dat tijdloze hoofd.

Het ergst zijn de foto’s die vriendinnen doorsturen

Het ergst zijn de foto's die vriendinnen doorsturen. Weet je nog? Tienertoer? Weet je nog eindexamen? Weet je nog, rijbewijs gehaald. Ja, ik weet het nog. Maar mijn hoofd wil het er niet bij, althans niet bij dat hoofdje van toen.

Op de bank scroll ik door honderden terugblikken. We worden steeds jonger, zo kun je het ook zien. Een zetje brengt me terug naar nu. Twee meter puber met een luchtje op zucht dat hij even weggaat, ijsje halen, even weg met vrienden. Gelukkig heb ik zijn babyfoto’s nog.

Josephine FransenRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden