null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

De fijnste series, mooiste boeken en nog veel meer

Lekker zwijmelen bij Bridgerton deel 2, een goed geschiedenisboek lezen of interessante docu kijken, dit zijn onze tips.

null Beeld
null Beeld

Net verschenen

Van gevangene tot keizerin

Roman | Het levensverhaal van Joséphine de Beauharnais, de grote liefde van Napoleon, is bijna onvoorstelbaar, zo blijkt uit De roos van Napoleon van Jacobine van den Hoek. Een greep: ze werd verstoten door haar eerste echtgenoot, bittere armoede en welstand - als maîtresse - wisselden elkaar af, ze ontsnapte op het nippertje aan de guillotine en werd door haar huwelijk met Napoleon keizerin van Frankrijk.
€ 21,99 (HarperCollins).

Een unieke jubileumuitgave

Non-fictie | Ruim vierhonderd schitterende pagina’s telt Pennen over penselen, het jubileumboek ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van museum het Mauritshuis waarin tweehonderd schrijvers - van Adriaan van Dis tot Nicci French – in deze unieke uitgave ieder hun licht laten schijnen over één van de tweehonderd kunstwerken. iedere auteur heeft iets ­bedacht om te schrijven of te dichten, en soms is er zelfs een recept geleverd.
€ 49,95 (Waanders).

Waar blijft de boot?

Thriller | In de opvallend duistere thriller Gestrand van Sarah Goodwin worden voor een televisieprogramma acht mensen naar een onbewoond Schots eiland gebracht om daar een jaar lang te over­leven. Een van hen, Maddy, is van begin af aan het buitenbeentje. De onderlinge sfeer wordt steeds slechter en als ze na dat jaar later worden opgepikt dan verwacht, verandert Maddy’s avontuur in een gruwelijke nachtmerrie.
€ 21,99 (Ambo|Anthos).

null Beeld
null Beeld

3 x geschiedenis

 1. Over vrouwenrechtenactivisme
  De strijd om vrouwenrechten was wereldwijd een taaie. Maar er waren na de Eerste Wereldoorlog gelukkig genoeg onverzettelijke vrouwen die de basis legden voor vele generaties feministes.
  Vrede op onze voorwaarden door Mona L. Siegel € 24, 50 (Athenaeum).
 2. Over de jaren vijftig
  De jaren vijftig worden vaak gezien als saai en benauwend. Ad van Liempt bewijst aan de hand van elf pioniers dat het juist een opwindend decennium is geweest.
  De roaring fifties door Ad van Liempt € 21,99 (Balans).
 3. Over de eeuw van een geschiedenisleraar
  Een eeuw Nederlandse geschiedenis, gezien door de ogen van de 99-jarige geschiedenisleraar Fred Hisschemöller en verteld via zijn levensverhaal, resulteerde in dit prachtige boek.
  Dat deed je gewoon door Fred Hisschemöller & Rebekka W.R. Bremmer € 22,99 (Meulenhoff).
null Beeld
LKL lezen kijken luisteren M15 MT15 Beeld

Podcast

Isa en Medina geven raad

Actrices én vriendinnen Isa Hoes (54) en Medina Schuurman (52) proberen in hun nieuwe podcast de kwaaltjes van anderen op te lossen. Hun enige relevante kennis is gebaseerd op hun eigen ervaring. Zo krijgt het duo in hun gelegenheids­praktijk een voicemailbericht van ene Pascale. Zij heeft last van vergeetachtigheid en vraagt zich af of dat met de overgang te maken heeft. Isa & Medina gaan aan de praat en dwalen een beetje af, maar komen uiteindelijk altijd met een oplossing.
Praktijk Isa en Medina, nu op alle podcastapps en op hun youtubekanaalIsa & Medina.

Serie

Liefde in Londen

Rijkdom, lust en verraad zijn enkele van de smeuïge ingrediënten van de populaire dramaserie Bridgerton. Het tweede seizoen verscheen afgelopen week op Netflix. Het verhaal speelt zich af in de Londense high society aan het begin van de negentiende eeuw. Vorig seizoen begaf de oudste dochter van de machtige familie Bridgerton, Daphne, zich op de huwelijks­markt. Nu ligt de focus op haar broer Anthony. Hij denkt in Edwina zijn ideale vrouw te hebben gevonden. Maar daar denkt Edwina’s oudere zus Kate heel anders over.
Bridgerton, seizoen 2 nu op Netflix.

null Beeld
null Beeld

3 x nieuwe documentaires

Strijdbare vrouwen

Khabar Lahariya is het enige nieuwsplatform in India dat wordt gerund door vrouwen uit de laagste kaste in het land. Writing with fire is een inspirerende documentaire over vrouwelijke journalisten die elkaar ondersteunen in een nieuwslandschap dat volledig door mannen uit de elite wordt gedomineerd. Genomineerd voor een Oscar.
Writing with fire, nu in de bioscoop.

Duurste Da Vinci

Deze docu vertelt het verhaal achter de Salvator Mundi, een verloren gewaand schilderij van Leonardo da Vinci. Twee kunsthandelaren kopen het olieverfpaneel in 2005 voor ruim duizend dollar. Twaalf jaar later is het 450 miljoen dollar waard. Is het echt of heeft Dianne Modestini de stijl van Da Vinci gewoon heel goed nagebootst?
The lost Leonardo, nu in de bioscoop.

Plantaardig in de fout

Ooit runde Sarma Melngailis het hipste vegan restaurant in New York, Pure Food and Wine. Nadat ze de verkeerde man ontmoet, gaat het mis. Het stel steelt bijna twee miljoen dollar van het restaurantpersoneel en Sarma belandt achter de tralies. Deze docuserie van de makers van Tiger King vertelt haar verhaal.
Bad vegan: fame. fraud. fugitives, nu op Netflix.

Heleen Spanjaard (lezen)Ernest Marx (kijken en luisteren)redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden