Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Charly's moeder begint steeds harder te snikken. Rinke schuift ongemakkelijk op haar stoel. Wat moet ze doen?

Rinke weet niet goed welke houding ze aan moet nemen tijdens de uitvaart van de tante van Charly.

Vorige week: Sanne stelt aan Rinke het idee voor dat Lenka en Yulia een dag in de week gaan oppassen op Jeppe. Rinke is niet meteen erg enthousiast.

“Kijk dit is mijn tante An…” Charly laat een foto zien. Een sierlijke vrouw met pretogen lacht vanaf de foto naar Rinke terug. Ze waren te vroeg bij de uitvaartdienst en terwijl de hal zich vult met mensen, haalt Charly herinneringen op aan zijn tante. Het lijkt wel alsof hij een beetje in shock is. “Deze foto is twee weken geleden nog gemaakt. Niks aan de hand. Ze zat vol levenslust. En nu is ze weg. Een hartstilstand. In haar slaap, ze had nog zoveel dromen. Ik heb wel iets op papier gezet… maar ik weet niet of ik het kan.”
Rinke knijpt in de hand van Charly. “Tuurlijk kun je dit lief, ik ben bij je.”

Moet ze zijn moeder gaan troosten?

Na het nummer A whiter shade of pale van Procol Harum wordt Charly naar voren geroepen in het uitvaartcentrum. Snel knikt Rinke geruststellend naar hem. “Ik ben vlakbij,” had ze nog gefluisterd. Terwijl Charly met horten en stoten de tekst voordraagt, begint zijn moeder een stoel verderop steeds harder te snikken. Rinke schuift ongemakkelijk op haar stoel. Het is ook zo wat om Ellen, de moeder van Charly die ze tot de aanvang van de uitvaart nog nooit heeft ontmoet, nu te gaan troosten. Wat moet ze doen?

Rinke graait in haar tas naar een zakdoekje. Misschien dat het een soort van symbool kan zijn, zo van ‘je bent niet alleen in je verdriet.’ Of is het too much? Ellen heeft immers al een verfrommeld zakdoekje in haar handen geklemd. Rinke doet het toch… en reikt het over naar de moeder van Charly. Hun ogen ontmoeten elkaar. En tot haar verbazing schuift Ellen een stoel dichter naar haar toe. En dan ineens ze legt haar hoofd op de schouder van Rinke. Ze slaat haar arm om de vrouw heen. Het tafereeltje wordt nog vreemder als Charly net klaar is met zijn tekst en met natte ogen terugkeert naar zijn stoel. Waar nu dus zijn moeder op zit. Tegen Rinke aan.

Opluchting

“Nou zal ik maar in het midden gaan zitten, ik heb gelukkig twee schouders,” probeert Rinke. Maar Ellen vindt het blijkbaar niet grappig. Ze schiet terug naar haar eigen plek en Rinke kan zich de rest van de uitvaart niet meer concentreren. Ging ze te ver?

Ze kan niet lang blijven na afloop, ze gaat met verslaggever Dick de Niet mee op reportage. Ze had het interview al moeten verzetten naar later op de dag vanwege de uitvaart. Rinke kan het nu niet maken om ook nog te laat op de afspraak te komen. Dus snel geeft ze Charly een kus terwijl hij de condoleances in ontvangst neemt. Ook Ellen is druk in gesprek, maar zodra ze oogcontact heeft ziet Rinke dat ze stilletjes ‘dankjewel’ tegen haar zegt. Wat een opluchting.

Volgende week: Rinke krijgt een onverwacht en nogal bijzonder verzoek van Anne-Claire.

Annemarie van LooijRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden