null Beeld Redactie
Beeld Redactie

Boeken, uitzendingen en albums die je niet wilt missen

Een 21-jarige die op de gesloten afdeling van een verpleeghuis gaat wonen, een indringende 2Doc en een moord in het rustige dorp Berkendijk. Dit zijn de lees-, kijk- en luistertips van deze week.

null Beeld

Net verschenen

Wat doe ik met de rest van mijn leven?

Roman | Carrièrevrouw Jacqueline is net met pensioen gegaan en weet niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Haar ex-partner Rosa is na jarenlange omzwervingen in de wereld berooid teruggekeerd in Nederland. Beiden vragen ze zich af of ze wel de juiste keuzes in het leven hebben gemaakt. De Geliefden is het tot nadenken stemmende debuut van Willemijn Kranendonk.
€ 21 (van Oorschot).

Valt dat even tegen

non-fictie | De nieuwe baan of die nieuwe liefde die zo veel­belovend leek blijkt een stuk minder leuk dan verwacht. En waarom lukt dat afvallen toch niet? Verwachtingen, we hebben we allemaal, maar we zetten vaak te hoog in. Jan Wolter Bijleveld legt in Wat had je dan verwacht? uit hoe je realistischer omgaat met je vragen, keuzes en met het onverwachte.
€ 20,99 (lev.).

Wie doet dat toch allemaal?

Thriller | In het dorp Berkendijk hebben de bewoners door herhaalde inbraken en overvallen een burgerwacht opgericht. Intussen is Kayleigh, na jaren bij Defensie gewerkt te hebben, teruggekeerd in haar ouderlijk huis waar de herinnering aan haar vermoorde zusje haar zwaar valt. Als ze in een bosmeertje een lijk ontdekt, loopt de boel in Berkendijk gruwelijk uit de hand.
De burgerwacht door Ellen Lina € 20 (De Fontein).

null Beeld
null Beeld

3X Dementie

 1. Over troost
  Waar vind je troost als iemand in je omgeving dementie heeft? Welke inzichten zijn er? Wat doet dementie met de manier waarop je leeft en liefhebt?
  Niet vergeten door Eveline Helmink € 22,50 (Kosmos).
 2. Over ervan leren
  De 21-jarige Teun Toebes besloot om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Wat hij daarvan leerde, vertelt hij in dit mooie boek.
  VerpleegThuis (wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie) € 20 (De Arbeiderspers).
 3. Over de juiste communicatie
  Dit praktische, positieve boek biedt 52 wetenschappelijk onderzochte communicatietechnieken, die in de praktijk zijn getoetst, om het contact met je dementerende dierbare te verbeteren.
  Tijd maken voor mensen met dementie door Kasper Bormans € 19,99 (Lannoo).
null Beeld

Online

Janny in het Friese

Vorige maand voeren Janny van der Heijden en André van Duin in Denkend aan Holland samen met de boot de Elfstedentocht. Maar wist je dat aan dat programma ook een vierdelige webserie gekoppeld is? In Janny’s Frieskist gaat Janny – zonder André – op bezoek bij bijzondere Friezen die uiteenlopende producten verbouwen. Janny doet klusjes en in ruil daarvoor hoopt ze producten mee te krijgen voor haar Frieskist. Daarmee wil ze uiteindelijk de meest Friese maaltijd ooit bereiden.
Janny’s Frieskist, te zien op YouTube en op de Facebookpagina van Omroep Max.

Album

Muzikaal gelegenheidstrio

Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex vertaalden samen twintig iconische Amerikaanse popsongs van onder anderen Joni Mitchell, Bob Dylan, Lou Reed, Tom Waits en Neil Young. De vertalingen is niet alleen de naam van het nieuwe album waarvoor zij in oktober 2021 elf van deze liedjes opnamen. Ook de theatershow die hieraan is gekoppeld, heet De vertalingen. Aangevuld met gastmusici zal het drietal de iconische liedjes vanaf 24 februari spelen in theaters door het hele land. Mits corona het toelaat natuurlijk.
De vertalingen is verkrijgbaar vanaf 18 februari.

null Beeld
null Beeld

3x deze week op televisie

1. Eeuwige liefde

“We hebben een prachtig leven gehad, laten geen kinderen achter en gaan niet zitten wachten tot de aftakeling toeslaat.” Dat zeggen Loes (88) en Monique (74) in deze indringende documentaire. Monique lijdt aan dementie, Loes heeft een spierziekte. Ze houden al ruim een halve eeuw van elkaar en besluiten samen uit het leven te stappen.
2Doc: Voorgoed samen, 14 februari om 20.25 uur op NPO 2.

2. Moment voor Fidan

Stevige vragen, een verwarmende lach én een eigen mening. Het zijn enkele van de sterke wapens van Fidan Ekiz. Ze vormt bij Op1 een vast presentatieduo met Sven Kockelmann, maar moest vorig jaar abrupt vertrekken bij de goed bekeken talkshow De vooravond. In TV Monument vertelt ze aan Han Peekel waarom.TV Monument: Fidan Ekiz, 13 februari om 22.15 uur op NPO 1.

3. Nederlands-Indië

Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland, waar in de naoorlogse periode weinig ruimte was om naar hun pijnlijke verhalen te luisteren. Historicus Hans Goedkoop bezoekt plekken waar de frustratie over de koloniale erfenis nog steeds wordt gevoeld.
De Indische rekening, 15 en 16 februari om 22.20 uur op NPO 2.

Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden