null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ben je meer op je vleesverbruik gaan letten?

Ondanks de klimaatdoelen zijn we het afgelopen jaar iets meer vlees gaan eten. Gemiddeld consumeren we 76 kilo per persoon per jaar. Hoe zit dat bij jou, eet jij minder of misschien juist wel meer vlees?

null Beeld
  • In 2020 was het vleesverbruik onder Nederlanders gemiddeld 75,9 kilo, in 2021 76,1 kilo.
  • De overheid wil – in 2030 - naar de volgende verdeling van eiwit-inname: 40% dierlijk en 60% plantaardig. Op dit moment is het nog andersom.
  • Vlees was in september bijna 17% duurder dan een jaar eerder. De prijzen zullen naar verwachting alleen maar stijgen.
  • Door de inflatie zijn vegetarische burgers, gehakt en kipstukjes goedkoper dan de vleesvariant. In februari was dat zo in 44% van de gevallen, nu in 66%.

    Bronnen: Wageningen Economic Research, NRC, Wakker Dier, ProVeg.
null Beeld

Lezeres Diana Geeraets-Clevis

“Ik eet nog steeds vlees, maar koop het altijd van een goede slager, die vlees verkoopt van kleine boeren uit de buurt. En we hebben soms een vleesloze dag.”

Lezeres Els van Balen

“Ik ben minder vlees gaan eten. Puur omdat ik er niet zo veel behoefte meer aan heb en omdat ik sommige stukken vlees niet eens meer lekker vind.”

Pablo Moleman van ProVeg op levensmiddelenkrant.nl

“Mensen willen minder vlees eten en zeggen ook hun consumptie te verlagen. Overal zie je een groeiende interesse in plantaardige alternatieven. Maar dat vertaalt zich nog niet in grootschalige verandering. Meer sturing vanuit de overheid en voedingsindustrie zou helpen om de plantaardige keuze ook de makkelijkste keuze te maken.”

Lezeres Rineke Vos-Kuiper

“We eten elke dag vlees, maar de hoeveelheid is wel minder.”

Hans Dagevos, consumptieonder­zoeker bij Wageningen Economic Research aan NRC

“Er wordt veel gesproken over een vleesheffing en welk effect dit op de consumptie zal hebben. Nu hebben we een real-life-experiment. Volgend jaar hopen we te kunnen zien of mensen minder vlees eten als de prijzen zo sterk stijgen.”“Niets meer en niets minder. We zijn ook gek op vis en proberen gevarieerd te eten. Wel koop ik het vlees bij de slager omdat ik smaak belangrijk vind.”

Lezeres Jannie Velzing-Peters

“Niets meer en niets minder. We zijn ook gek op vis en proberen gevarieerd te eten. Wel koop ik het vlees bij de slager omdat ik smaak belangrijk vind.”

Lezeres Yvonne van der Wal

“Stukken vlees eet ik nauwelijks nog, meestal kies ik voor iets vegetarisch. Vleeswaren op brood eet ik nog wel, maar steeds minder.”

Lezeres Desiree Dresschers

“Ik ben veganist geworden. Beter voor de dieren, het milieu en voor mijn eigen gezondheid.”

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden