null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Ben je blij als je kind eindelijk uit huis gaat?

Door de krapte op de woningmarkt en stijgende prijzen blijven jongeren vaak langer thuis wonen. Wat vind je, geen probleem? Of kun je niet wachten tot ze op zichzelf gaan wonen?

null Beeld

Het aantal 25- tot 30-jarigen dat nog bij hun ouders woont is in tien jaar tijd flink toegenomen, van 13,7% in 2010 naar 17,5% in 2020.

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar geeft aan op zoek te zijn naar een woning, blijkt uit een enquête van NOS op 3.

In Nederland moet je gemiddeld 38.000 euro eigen geld inleggen om een huis van 60 m2 te kunnen kopen. Dit bedrag is in drie jaar tijd bijna verdubbeld.

Vanaf collegejaar 2023-2024 wil het kabinet de basisbeurs weer invoeren en uitwonende studenten tegemoetkomen met een bedrag van 255 euro per maand (thuiswonende studenten krijgen 91 euro).

Bronnen: CBS, Eurostat, RTL Nieuws, Het Parool.

null Beeld

Lezeres Carla Spapens-Van Iersel

“Mijn dochter woont noodgedwongen weer bij ons, omdat ze is afgestudeerd en uit de studentenflat moest. Een andere betaalbare, beschikbare woonruimte is er gewoon niet. We maken er het beste van, maar het zou voor beiden beter zijn als ze lekker haar eigen stekkie heeft.”

Lezeres Monique Las van Bennekom

“Ik vond het heel erg dat ze de deur uit gingen, maar ze wonen gelukkig dichtbij en ik zie ze vaak.”

Lezeres Joyce Vugts van Lamoen

“Tegenwoordig moet je acht tot tien jaar ingeschreven staan voordat je aan de beurt bent. De vlag gaat uit als ze allebei op zichzelf kunnen.”

Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige van Independer in Het Parool

“Wij maken dagelijks mee dat starters het deksel op de neus krijgen als wij berekenen hoeveel geld ze kunnen lenen en wat ze aan eigen geld nodig hebben. Ze willen zo graag, maar kunnen geen kant op.”

Lezeres Mariette Kamminga

“Door de woningnood heb ik samen met mijn oudste zoon (27) een groot huis gekocht in Den Haag. Hij is inmiddels getrouwd en de jongste (24) woont ook hier. Het gaat prima met een gedeelde woonkamer, keuken, badkamer, tuin en dakterras. Net een modern studentenhuis.”

Lezeres Martine de Windt

“Ik maak mij zorgen om de toekomst van onze kinderen. Wanneer zij eraan toe zijn, wordt het behoorlijk lastig iets betaalbaars te vinden.”

Lezeres Natasja van der Woude

“Stiekem ben ik blij dat mijn boys (26 en 21) nog thuis wonen. Zo kunnen ze sparen voor hun droomhuis. Ik hoop wel dat de prijzen zakken.”

Lezeres Joes Kriek-Groot

“Ik heb nog steeds het legenestgevoel, ook al woont ze nu al een hele poos op zichzelf.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden