null Beeld ANP, BrunoPress, Getty Images, Shutterstock
Beeld ANP, BrunoPress, Getty Images, Shutterstock

PREMIUM

Barrie Stevens: ‘Dansen is voor mij altijd een manier geweest om mijn emoties te uiten’

De van oorsprong Britse danser, regisseur en cho­reograaf Barrie Stevens (78), bekend geworden als jurylid in de Soundmixshow, staat momenteel op het ­toneel. Hij schittert in het door Gerardjan Rijnders geschreven Dood aan zee, gebaseerd op de film Death in Venice, naar het boek van Thomas Mann.

null Beeld

1. Pak

“Voor de realityserie Beter laat dan nooit kreeg ik een speciaal pak aangemeten, in een prachtige kleur blauw. Ik draag het nog steeds, op speciale gelegenheden, met mijn zwarte dansschoenen eronder. Dan denk ik niet alleen met plezier terug aan de serie, maar weet ik ook: nu zie ik er echt goed uit!”

2. Flevopark

“Tijdens de pandemie heb ik het Amsterdamse Flevopark ontdekt. Ik voelde me in die tijd vaak opgesloten en ben veel gaan wandelen. En dat ben ik blijven doen, nu meestal zo’n drie keer per week. Het is een beeldschoon park, met prachtige bomen en weinig mensen. Ik kan enorm genieten van die puurheid.”

null Beeld

3. Dans

“Dansen is voor mij altijd een manier geweest om mijn emoties te uiten en mezelf te laten zien. Zeker toen ik jonger was en nog alles kon, gaf dansen mij zo veel voldoening, het was elke keer weer een bevrijding. Ik doe niet alles meer, maar ook in mijn huidige voorstelling dans ik en heb ik weer dat verlossende gevoel.”

4. Hans van Manen

“De balletten van Hans van Manen zijn subliem en raken mij altijd weer. En ook de persoon Van Manen blijft mij inspireren. Doordat hij op hoge leeftijd nog steeds bezig is. Het kan altijd, je moet alleen de weg zien te vinden hoe. Dat heb ik van hem geleerd.”

5. Ring

“In een oud, Engels theeblik bewaar ik een ring die ooit van de moeder van mijn levenspartner, Leen Jongewaard, was. Hij herinnerde Leen aan zijn moeder en staat sinds zijn dood, 26 jaar geleden, symbool voor hem en mij. Ik vind het mooi dat zo’n klein, eenvoudig object zo veel vertelt en zo’n grote verbindingskracht heeft.”

Toneel

“Mensen kennen mij vooral van tv, maar mijn hart ligt bij het toneel. Tijdens de coronatijd heb ik het soloprogramma I’m an artist geschreven, over mijn leven. Die voorstelling heeft me meer kracht en zekerheid gegeven, waardoor ik nu met Dood aan zee het podium op durf.”

Deirdre EnthovenANP, BrunoPress, Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden