header puber perikelen juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Als er een leuke bezorger voor de deur staat, is puberdochter opeens níet te beroerd om de deur open te doen

Grote irritaties, kleine irritaties. Josephine heeft ze volop waar het haar puberdochter betreft. De wereld draait namelijk alleen maar om haar, en niemand anders.

“Je moet het van je af laten glijden,” zegt mijn moeder als ik bij haar in de tuin neerplof. Mijn ouders wonen naast mij, dus ik loop heel vaak even binnen, maar nu komt de stoom uit mijn oren. Ik ben er zo klaar mee! Dat achteloze gedrag van mijn oudste dochter. Dat alleen maar denken dat de wereld om haar draait. Constant overal kleding op de vloer, gemiddeld een paar keer per week de ‘vibe van de dag’ niet voelen. Drama maken om niets en overal, maar dan ook óveral troep maken en dan níet opruimen. En ik me steeds maar afvragen waarom de halve servieskast leeg is. Tegenwoordig loop ik, als ik iets mis, meteen naar haar kamer. En daar vind ik dan een groot aantal glazen met dubieuze restjes vloeistof erin en borden met daarop aangekoekte etensresten. Gatver!

Folders overal

Maar mevrouw is druk. Druk met school, sporten, vriendinnen naar vooral met zichzelf en nu heeft ze er ook nog een baantje bij. Ze loopt een folderwijk. Dat is een uurtje in de week en de tijd mag je zelf invullen. Heel goed natuurlijk, een beetje zakgeld bijverdienen en beseffen dat er voor geld moet worden gewerkt . Maar wie zit er steeds met pakken folders in de voortuin, bij de voordeur en in de gang? Ja… ik dus! Want ze krijgt er steevast veel te veel geleverd en die moeten allemaal uit het plastic en in de papierbak (de verspilling, maar goed). En als ík dat niet doe, ligt het er weken en ben IK bang dat ZIJ de verkeerde folders bezorgt. Bovendien maken mijn ouders, die dus naast mij wonen, zich er ook enorm druk om, want al die folders in de voortuin ziet er natuurlijk niet uit. En ze klagen daarover dan tegen mij en niet tegen haar!

De Picnic-bezorger

Ik heb dus eeuwige strijd over spullen opruimen, folders verwerken en überhaupt doen wat ik vraag. Zo is ze vaak ook te beroerd om even de deur open te doen voor broer, zus of bezorger als ik dat vraag - omdat ik bijvoorbeeld net sta te koken. Maar er is één uitzondering op de regel: de Picnic-bezorger. Als ik boodschappen heb besteld en ze weet het, dán is ze er als de kippen bij. Sterker nog: ze staat een kwartier van tevoren voor de spiegel voor nog wat make-up, een ander truitje en een borstel door haar haar. Bij Picnic werken namelijk heel leuke jongens die je live in de app kunt volgen en van wie je ook de naam van tevoren doorkrijgt. Is dit een jongensnaam? Dan gaat ze ervoor hoor. Dan zit ze vijf minuten van tevoren voor het raam en roept heel lief: mam, daar komt de Picnic, ik doe wel open! En dan hoor ik vanuit de keuken: “Hoi Jeffrey, dank voor de boodschappen.”
Fascinerend toch….

Josephine van Laarredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden