geen 18 meer rubriek header Beeld

PREMIUM

‘Al die mooie blote benen van achttienjarigen op rokjesdag... Om weemoedig van te worden’

Op een mooie voorjaarsdag wordt Josephine wederom geconfronteerd met dat wat ooit was. Het is namelijk rokjesdag.

Zomaar een zaterdag. Of nee, dat is niet waar. Het was de eerste zaterdag sinds tijden dat we weer heerlijk buiten kunnen zitten. Zonder jas, zonnebril op je neus. Zo’n zaterdag die eindeloos mag duren, zeker als het lunchtijd is, mijn favoriete moment van de dag. Manlief en ik zitten op ons vaste terras, met een pokébowl en een glas wijn. Goed gezelschap, en dito uitzicht.

Mensen kijken blijft leuk

Naast ons drie grote heerlijke lummels die ook het terras onderzoeken. “Joh, vandaag is het rokjesdag hè,” knalt nummer een erin. “Rokjesdag? Huh?” bromt nummer twee. Nummer drie heeft het allang gezien en glimt achter zijn zonnebril. “Kijk dan joh,” zegt nummer een en wijst met zijn biertje naar een paar tafels verderop.

Martin Bril

Ik volg zijn glas en zie het ook: blote benen. Blóte benen. Veel blote benen. Natuurlijk, op zo’n stralende dag als vandaag. Martin Bril, schiet het door mijn hoofd. Ik word een beetje weemoedig. Vanwege Martin Bril, maar ook vanwege al die benen. Móóie blote benen. Benen zonder deuken in een scheenbeen, zonder rare vlekken, zonder hangende knieflapjes, zonder pigmentvlekken, zonder een dikke vijftig jaar levensarbeid. Benen van een jaar of achttien dus.

Al die benen

Ik proost naar mijn man en zwaai naar de ober. Ja, doe maar, nog een glas. Al die benen. Hier kan ik niet tegenop. Rokjesdag in april? Ik ben voor een níéuwe rokjesdag. Ergens in oktober. Met blikdichte panty’s.

Josephine Berg

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden