Nieuws

Het is Wereld Familiedag: dít kun jij doen om kinderen die opgroeien zonder familie te helpen

het-is-wereld-familiedag-dit-kun-jij-doen-om-kinderen-die-opgroeien-zonder-familie-te-helpen.jpg

15 mei is het Wereld Familiedag. Een dag die SOS Kinderdorpen jaarlijks aangrijpt om duidelijk te maken hoe belangrijk familieliefde is voor kinderen. Een veilig en liefdevol thuis is namelijk van groot belang voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Helaas is dat niet voor ieder kind ter wereld even vanzelfsprekend.

Margriet samen met SOS Kinderdorpen

Wij spraken Arian Buurman, directrice van SOS Kinderdorpen, en vroegen haar waarom deze dag zo belangrijk is en wat jij kunt doen om te helpen.

Wereld Familiedag

De Verenigde Naties hebben 27 jaar geleden 15 mei uitgeroepen tot Internationale Wereld Familiedag. ”Op deze dag wordt speciaal aandacht gevraagd voor de onmiskenbare waarde van familie voor kinderen. Elke dag, maar vandaag net een beetje meer, proberen we mensen te laten weten dat familie van vitaal belang is voor de ontwikkeling van kinderen,” zegt Buurman. ”De emotionele band met familie is de sterkste band die er is. Met hun onvoorwaardelijke liefde leert een kind mensen te vertrouwen en lief te hebben, maar ook om verlies en pijn te verwerken. Het is de basis die elk kind nodig heeft om op eigen kracht de wereld te ontdekken en zich te kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassene.”

Miljoenen kinderen wereldwijd groeien op zonder familie

Buurman: ”Eén op de tien kinderen staat er alleen voor of groeit op in een onveilige situatie. Wereldwijd gaat dit om 220 miljoen kinderen in totaal. SOS Kinderdorpen zet zich in 136 landen in voor deze zeer kwetsbare groep. Voor elk individueel kind wordt er naar de beste oplossing gekeken op het gebied van zorg. Als de situatie het toelaat, wordt alles op alles gezet om een kind bij eigen ouders op te laten groeien. De biologische familie blijft de beste plek. Kwetsbare families worden versterkt door SOS Kinderdorpen en kinderen zonder familie, of in een onveilige thuissituatie, krijgen een nieuw thuis binnen de SOS familie. Als een kind in een SOS familie terecht komt dan blijft het contact met de biologische familie onderhouden en onderzocht of uiteindelijk misschien zelfs hereniging weer mogelijk is. Dit gebeurt altijd in het belang van het kind.”

Coronacrisis

Door de coronacrisis staat de wereld nu op z’n kop. Het is ook een onzekere tijd voor kinderen en daarom hebben ze de steun van hun familie meer dan ooit nodig. Voor deze kinderen komen medewerkers van SOS Kinderdorpen wereldwijd in actie. Buurman vertelt: ”Onze lokale SOS collega’s doen er alles aan om de gezondheid en veiligheid van de kinderen, jongeren en medewerkers in onze zorg te waarborgen. We zijn in veel landen als decennialang actief. Vanuit onze bestaande faciliteiten wordt er vol ingezet op verdere verspreiding van het virus door: voorlichting over preventieve maatregelen, distributie van hygiënekits en het verspreiden van voedselpakketten. Zo staan de kinderen er niet alleen voor.”

Hoe kun je helpen?

Arian Buurman vertelt: ”In een welvarend land als Nederland kunnen we de gevolgen van het coronavirus al nauwelijks aan, laat staan in ontwikkelingslanden met een slechte gezondheidszorg, zwakke economie en gebrek aan sociale vangnetten. De mix van diepe armoede en het dodelijke virus gaat hier heel veel levens kosten. Families kunnen zich niet beschermen tegen corona. Als grootouders, ouders of verzorgers overlijden, staan straks nog meer kinderen er alleen voor.”

SOS Kinderdorpen vraagt om een bijdrage. Elke gift, klein of groot, kan het verschil maken. ”Samen kunnen we families en kinderen beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus. Ze rekenen nu meer op ons dan ooit.”

SOS Kinderdorpen geeft Nederlandse families een familieposter

De coronacrisis heeft ook zijn weerslag in Nederland. SOS Kinderdorpen begrijpt dat het een uitdaging is om de sfeer goed te houden na wekenlang samen thuis te zitten. Buurman: ”We zijn immers aangewezen op elkaar en moeten samen leren, werken, praten, huilen, balen en lachen. We proberen samen allemaal de rust te bewaren en de moed erin te houden. Dat is iets om trots op te zijn.” Om deze reden geeft SOS Kinderdorpen aan Nederlandse families een poster cadeau. Deze kun je thuis ophangen en laten zien dat je er voor elkaar bent als familie. Want familie is je basis, altijd, voor elk kind. De poster kun je hier downloaden.

Beeld | SOS Kinderdorpen

Ook interessant