Nieuws

Déze soort lenzen past het best bij jouw ogen

lenzen.jpg

Wil je overstappen op lenzen, maar weet je niet welke soorten er zijn en welke bij je passen? Lenzen zijn er in alle soorten en maten.

Margriet zet ze voor je op een rij.

Margriet samen met LensOnline

Het dragen van lenzen heeft heel veel voordelen, het draagcomfort is erg fijn, je ziet ze (bijna) niet, ze zijn handig tijdens het sporten en ze kunnen niet (zoals je bril) beslaan.

Welke lenzen passen bij jouw ogen?

Je hebt dag-, week- of maandlenzen en deze zijn verkrijgbaar als sferische, torische of multifocale variant in zowel zachte als harde vorm.  Maar wat is nou wat en welke zijn geschikt voor jouw ogen?

Sferische lenzen

De meeste lenzen zijn sferische lenzen. Deze corrigeren bijziendheid of verziendheid. Ze hebben over de gehele lens dezelfde sterkte.

Torische lenzen

Torische lenzen hebben een andere vorm en je krijgt deze lenzen voorgeschreven als je de oogafwijking astigmatisme hebt. Als je deze oogafwijking dan is je oogbol eerder ovaal dan rond. De torische lens gaat dit corrigeren.

Multifocale lenzen

Multifocale contactlenzen corrigeren twee oogafwijkingen: bijziendheid of verziendheid en ouderdomsverziendheid (presbyopie). Met deze lenzen kun je zowel van veraf, als van dichtbij goed zien. Deze lenzen zijn zeer geschikt voor mensen die niet willen wisselen tussen lenzen en een leesbril, geen gedoe dus.

Harde of zachte lenzen

En wat kies je dan? Harde lenzen worden of vormstabiele lenzen zijn op maat gemaakt voor je ogen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de lenzen gemaakt uit een harder materiaal. Nadelen: ze zijn duur in aankoop, moeilijk te onderhouden en minder prettig om te dragen. Zachte lenzen worden gemaakt van een meer zuurstof doorlatend materiaal waardoor ze een pak comfortabeler zijn. Ze zijn voordeliger in aankoop en heb je een lagere kans op infecties. Nadelen: ze raken sneller vervuild en drogen sneller uit dan de harde variant.

Daglenzen, weeklenzen of maandlenzen?

Je weet welke soort lens je nodig hebt en hebt je voorkeur voor hard of zacht, dan een andere keuze: dag-, week- of maandlenzen? Daglenzen zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Aan het begin van de dag doe je ze in en aan het einde van de dag, voordat je gaat slapen, gooi je ze weg. Dit is ook de meest hygiënische manier van lenzen dragen aangezien je elke dag een nieuw paar lenzen gebruikt. Hierdoor ook geen gedoe met lenzenvloeistof. Week- of maandlenzen haal je ook uit je ogen, maar deze moet je dagelijks goed reinigen met lenzenvloeistof. Vervolgens bewaar ze je in een lenzendoosje, zodat je ze de volgende dag weer kunt gebruiken.

Daglenzen proberen? Profiteer van 30 gratis daglenzen via lensonline.nl/margriet

LensOnline is de grootste online aanbieder van contactlenzen. Je kunt hier snel en simpel online bestellen. Voor advies kun je ook langsgaan bij de opticien. De lenzen worden thuisbezorgd of bij een van de aangesloten opticiens gratis afgeleverd.

Ook interessant