Nieuws

Dít is de dodelijkste infectieziekte ter wereld

tuberculose-is-de-dodelijkste-infectieziekte-ter-wereld.jpg

Het is voor ons nauwelijks voor te stellen, maar wereldwijd is tuberculose nog een serieus probleem voor de volksgezondheid. En dodelijk bovendien. Hoofdredacteur Leontine van den Bos ging naar Ethiopië om met eigen ogen te zien wat de ziekte aanricht.

Margriet samen met KNCV Tuberculosefonds

Sanatoria en tbc-huisjes

Begin vorige eeuw stierven in Nederland nog achttien van de tienduizend patiënten aan tuberculose. Nu is tbc hier voor het grootste deel onder controle. Maar in de rest van de wereld nog niet. Anderhalf miljoen dodelijke slachtoffers, dat zijn er ruim vierduizend per dag! Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte die er bestaat en maakt meer slachtoffers dan ebola/hiv/aids en malaria samen.

Tuberculose

Ik ben hier op uitnodiging van KNCV Tuberculosefonds, de organisatie die Margriet dit halfjaar steunt. Dr. Ahmed Bedru van KNCV Ethiopië legt uit: “Tuberculose is een verwaarloosde ziekte. Wereldwijd hebben heel veel mensen geen idee hoe groot dit probleem is. Een heleboel volwassenen en kinderen die ziek zijn, worden niet gevonden, omdat de symptomen vaak niet worden herkend. Zodat de ziekte doorwoekert.

Vreselijke pijn

Het testen kan met sputum (slijm uit de longen). Kinderen kunnen dat niet op commando ophoesten. Daarom moet het met een buisje door de neus uit de maag worden gehaald. Dat is afschuwelijk voor ze. We zijn dus heel blij met de poeptest uit Nederland. In Ethiopië is men er volop mee aan het testen. De test is door KNCV Tuberculosefonds ontwikkeld en is een wereldwijde doorbraak. Deze pijnloze poeptest kan pas voor alle kinderen beschikbaar worden als hij voldoende is getest.

Er is hoop

Ik bezoek een laboratorium waar de nieuwe test wordt gedaan. Een beetje ontlasting blijkt de tbc-bacterie te kunnen aantonen. Bij goede resultaten wordt ‘de poeptest’ straks vast onderdeel van alle noodzakelijke basisonderzoeken en hoeft geen enkel kind meer zo’n vreselijke ‘buisjestest’ te ondergaan. Ook kunnen zieke kinderen die nu nog onvindbaar zijn makkelijker worden opgespoord.

De wereld uit

KNCV Tuberculosefonds werkt nauw samen met lokale partners, en is actief in vele landen. Het streven is om tbc in 2030 de wereld uit te hebben. Dat ís mogelijk. Met de juiste medicijnen en verbeterde testmethodes. Het streven is om alle kinderen toegang te geven tot deze test, zodat ze op tijd medicijnen krijgen en ze niet meer onnodig overlijden. Wil jij ook meehelpen om tbc de wereld uit te krijgen? Klik dan hier om te zien wat je er zelf aan kunt doen.

tuberculose

Tekst | Leontine van den Bos
Beeld | KNCV Tuberculosefonds


Dit artikel verscheen eerder in Margriet 51, 2019.

Het hele nummer lezen? Ga dan nu naar de winkel of bestel ‘m hier eenvoudig online!

Ook interessant