Gezondheid

8 tips om verkeerd medicijngebruik te voorkomen

medicijngebruik.jpg

De juiste medicijnen kunnen je leven een stuk prettiger maken. Mits je ze op de goede manier gebruikt. Dat is niet altijd makkelijk als je verschillende geneesmiddelen moet innemen. Deze 8 tips helpen je om fouten te voorkomen.

Margriet samen met Teva

  1. Lees altijd de bijsluiter van je medicijnen. Waar is het voor, hoe gebruik je het veilig, welke bijwerkingen kun je verwachten? Heb je vragen of is er iets onduidelijk, raadpleeg dan je arts of de apotheker.
  2. Deel bijwerkingen met je arts of apotheker. Hij of zij kan bepalen of deze klachten erbij horen en of er wellicht iets aan te doen is. Soms helpt het bijvoorbeeld om medicijnen op een ander tijdstip of met bepaalde voeding in te nemen.
  3. Gebruik je medicijnen op de voorgeschreven manier. Dit betekent niet alleen dat je de juiste hoeveelheid inneemt op het juiste tijdstip, maar ook dat je het medicijn niet kapot maakt, tenzij dat op het etiket staat.
  4. Controleer hoe je het medicijn moet innemen. Is het een geneesmiddel dat je slikt op een lege maag of nadat je iets hebt gegeten? Neem je het in met water of bijvoorbeeld met een beetje zuivel? Dit verschilt per geneesmiddel.
  5. Bewaar geneesmiddelen op een veilige plek. Buiten bereik van kinderen in een afgesloten kast. Medicijnen gedijen het beste in droge ruimtes waar het relatief koel is. Bij extreem hoge temperaturen kan de werking van medicijnen veranderen.
  6. Weet wat je slikt. Dat klinkt als een open deur, maar sommige mensen gebruiken dagelijks meerdere soorten medicijnen. Het kan zijn dat je het overzicht dan een beetje kwijtraakt, wat nare gevolgen kan hebben.
  7. Stel vragen als je het niet vertrouwt. De meeste medicatiefouten ontstaan door menselijk handelen, bijvoorbeeld omdat een overdracht niet goed is gegaan. Trek aan de bel als je denkt dat er iets niet goed gaat.
  8. Vraag je apotheker om Mijn Geneesmiddel in Beeld. Deze gratis service van de apotheek bestaat uit een geprint overzicht met alle praktische informatie die je nodig hebt over je medicijnen.

Jouw persoonlijke hulp

Niet alle patiënten weten altijd raad met hun medicijnen. Dit komt vaker voor bij patiënten die veel verschillende medicijnen gebruiken. Het lukt namelijk niet elke patiënt om daarbij altijd het overzicht te hebben en te houden. Teva biedt deze patiënten gepersonaliseerde ondersteuning door middel van een nieuwe service voor de apotheek. Mijn Geneesmiddel in Beeld. Kijk voor meer informatie op www.teva.nl of www.mijngib.nl.

NL/TS/20/0002

Ook interessant