Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Anne-Mieke raakte tijdens haar werk blind aan één oog: ‘En dat door een druppeltje kalk’

blind.jpg

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ervaarde ook kunstenares Anne-Mieke. Tijdens de voorbereidingen voor een bijzondere plafondschildering krijgt ze een druppel kalk in haar oog. Zeer pijnlijk en ook ernstig letsel, blijkt even later op de eerste hulp. Een jaar later is ze volledig blind aan één oog.

Margriet samen met Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Gelukkig kreeg Anne-Mieke dankzij een bijzondere stamceltransplantatie haar zicht weer terug.

Blind

Anne-Mieke stond op een steiger om voorbereidingen te treffen voor een plafondschildering, toen er opeens een druppel kalk op haar gezicht viel. ”Ik droeg een veiligheidsbril, maar de druppel kalk viel er langs en belandde in mijn oog.” Op het moment zelf deed het ontzettend veel pijn en is ze zelfs naar de eerste hulp gebracht. Daar bleek dat ze een zwaar getraumatiseerd oog had, vooral omdat kalk nog een lange tijd na blijft branden. ”De schade werd steeds dieper en dieper. Na een jaar was ik blind.”

Stamceltransplantatie

Anne-Mieke vertelt dat haar lijf erg moest wennen aan dat ze nog maar met één oog kon zien. Ze was er letterlijk ziek van. “Je hersenen geven signalen af die eigenlijk niet meer kloppen.” Toch bleef ze positief: ze was net klaar met haar opleiding Oude Schildertechnieken en wilde ze vooral door met haar leven. Na een intensieve ziekenhuisperiode bleek dat de beschadigingen zo groot waren dat ze uitbehandeld was. Gelukkig had Anne-Mieke haar arts gehoord over een klinisch onderzoek voor de behandeling van verbrandingen in het oog, waar ze voor in aanmerking zou kunnen komen. Goed nieuws!

Geleidelijk kwam het zicht weer terug

Anne-Mieke wordt toegelaten tot het klinisch onderzoek waarbij ze stamcellen uit haar gezonde oog haalden. Een moeilijke beslissing, vertelt ze. ”Er zitten risico’s aan dit soort operaties, want als er iets mis zou gaan ben je dus aan beide ogen blind.” Na naar eigen zeggen wel duizend keer alle risico’s op een rijtje te hebben gezet, heeft ze haar kans gepakt. Er worden een aantal stamcellen uit Anne-Miekes goede oog genomen, die in een lab uitgroeien tot een vlies. Dat vlies wordt in december 2017 teruggeplaatst in het slechte oog. Geleidelijk aan komt haar zicht weer terug. ”Eerst zag ik een muur en vervolgens zag ik dat de muur uit stenen bestond. Dat was zo’n wonder!”

Werken

De rest van haar leven blijft Anne-Mieke onder controle, en ook betrokken bij dit onderzoek. Zelf geeft ze aan dit heel belangrijk te vinden voor andere patiënten die slachtoffer zijn geworden van chemische of fysieke verbandingen aan het oog. Uiteindelijk is het zicht van Anne-Mieke niet voor honderd procent teruggekomen, maar wel ziet ze diepte en kan ze grote letters lezen. ”Mensen om mij heen merken er niets van, en ikzelf ben er ook nauwelijks meer mee bezig. Ik ben weer vol aan het werk, geef exposities en ik reis veel.” En daar geniet ze dubbel zo veel van. “Wel heb ik mijn lesje wel geleerd: ik ga nooit meer alleen werken aan een fresco op een plafond.”

We worden beter

Het verhaal van Anne-Mieke, Diana en dat van vele anderen die dankzij geneesmiddelen verder kunnen leven, lees je op wewordenbeter.nl. Hier lees je alles over het belang van het blijven onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Zo worden we nóg beter.

Bron | wewordenbeter.nl

Ook interessant