Nieuws

Met deze tafeldek-tips steel jij de show tijdens het kerstdiner

header-beeld-blokker.png

Kijk jij ook zo uit naar de feestdagen? En naar het heerlijke diner? Het gaat niet alleen om hoe het smaakt, maar ook om de presentatie. Hoe je dit aanpakt? Margriet geeft tips voor een mooie feestelijke gedekte tafel!

Margriet samen met Blokker

Een goede voorbereiding

Het fijnste is om alvast vroeg te beginnen met het dekken van de tafel. Mochten de gasten dan wat eerder binnenstromen, dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken. Kies voor jezelf één hoofdkleur als uitgangspunt.

Tafelkleed

Het ligt er natuurlijk aan wat voor eettafel je hebt en of die gezien en/óf vies mag worden. Maar wil je graag de hele tafel bedekken? Kies dan eerst voor een mooi tafelkleed. Ga voor rustig als je ook nog tafellopers of placemats met details toevoegt. Wil je alleen een tafelkleed en servetten? Dan kun je uitpakken. Zorg dat het tafelkleed groot genoeg is en aan alle zijden van de tafel evenveel overhangt.

Serviesgoed

Heeft je tafelkleed een printje? Houd je borden dan rustig. Een mooie kleur of wit. En werk met lagen. Begin met een groot onderbord en werk zo omhoog met een dinerbord, kleiner bord en een kom. Dit zorgt voor een mooie uitstraling. Wat tof kan zijn om te werken met verschillende kleuren in de lagen, om en om.

Bestek

Voor een nette tafelsetting zorg je dat er bij elk bord hetzelfde bestek ligt. Leg ook alleen bestek neer dat daadwerkelijk wordt gebruikt. Hoe meer messen of vorken er onnodig naast het bord liggen, hoe meer verwarring dit schept bij de gasten. De regel is dat men begint met het buitenste bestek. Het bestek dat boven aan het bord ligt, is voor het nagerecht. Goud bestek is een echte eyecatcher en past goed bij de kerst!

Glazen

Schenk alle dranken in een apart glas, zodat niets wordt gemengd. Het handigst is om een wijnglas en een waterglas neer te zetten. Witte en rode wijn worden in aparte glazen geschonken en iedere gast wil waarschijnlijk een glas water. Ook voor de tafelgasten die geen alcohol drinken, moet er een glas op tafel staan. Zet eventueel wat karaffen met water en citroenschijfjes en een takje munt op tafel, mochten de gasten tijdens het eten behoefte hebben aan wat fris. Dat staat ook nog eens leuk!

Maak het af met decoratie

Decoratie is ook belangrijk. Denk van tevoren goed na of je ook garnituren op tafel gaat zetten en waar je deze neer wilt zetten, zodat je hier rekening mee kan houden. Kies niet voor grote boeketten bloemen of hoge grote kandelaars, zorg ervoor dat de gasten elkaar nog kunnen zien. Rondom de feestdagen is het leuk om kerstballen op je tafel te decoreren of takjes van een dennenboom te gebruiken. En vergeet vooral de kaarsen niet, waxinelichtjes in mooie houdertjes zorgen voor veel sfeer.

Ook interessant