Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Simone Kleinsma schreef deze bijzondere brief aan May uit Vietnam

simone-kleinsma-schreef-deze-brief-aan-may-uit-vietnam.jpg

Musicalster Simone Kleinsma is ambassadeur van Plan International Nederland. Ze schreef een brief aan May, het meisje dat ze al vijf jaar sponsort.

Lieve May,

Ik vind het zo jammer dat ik je nog niet in levenden lijve heb ontmoet, maar dat gaat er ongetwijfeld van komen. Sinds een jaar ben ik ambassadeur van Plan International Nederland, maar ik sponsor al meer dan dertig jaar met veel liefde een kind. De laatste jaren ben jij dat May, een inmiddels tienjarig meisje dat net als ik veel van muziek en dansen houdt. Komt dat even goed uit! 

Ik moet toegeven dat ik tamelijk lui ben met brieven schrijven – beetje dom van mezelf – maar ik word altijd blij als ik naar je foto’s kijk. Dan zie ik een lief meisje in een keurig bloesje met plooirok, dat op iedere foto die ik krijg toegestuurd weer een stukje groter is geworden.

Verschillende werelden

Als ik mijn jeugd vergelijk met die van jou, dan zijn dat echt twee verschillende werelden. Voor jou is niets vanzelfsprekend, terwijl ik alles mocht: naar clubjes, naar balletles, gitaarles; ik kon alles doen wat nodig was om me te kunnen ontplooien. Daar ben ik mijn ouders nog steeds dankbaar voor.

Kindhuwelijken

Die luxe heb jij niet, May. Je woont in Hà Giang, de meest noordelijke provincie van Vietnam. De tijd heeft er stilgestaan, de armoede is enorm en de toegang tot schoon drinkwater is eerder uitzondering dan regel. Maar dat is niet alles. Door het in stand houden van veel oude tradities krijgen meisjes niet de kans om hun vleugels uit te slaan. Ook kindhuwelijken zijn in Hà Giang nog gewoon.

Nu ben jij nog maar tien, maar voor meisjes van dertien is de kans reëel dat ze worden uitgehuwelijkt aan een man die ze helemaal niet kennen en die vaak een stuk ouder is. Daar moet je toch niet aan denken? En school? Dat kun je dan wel vergeten.

Extra steun

In de buurt waar jij woont, probeert Plan International de situatie van meisjes te verbeteren, zodat ze naar school kunnen gaan, net als hun broertjes. Er worden gesprekken met ouders gevoerd om uit te leggen waarom onderwijs voor meisjes zo belangrijk is en wat de gevolgen van een kindhuwelijk zijn. Ook kunnen ouders extra steun krijgen als dat nodig is, want we weten dat armoede een belangrijke reden is om dochters uit te huwelijken. Alles om die afschuwelijke kindhuwelijken de wereld uit de helpen! Ik ben blij dat ik daar een klein radertje in mag zijn.

Zelfbewuste vrouwen

May, jij staat nu even symbool voor alle meisjes in de wereld die dolgraag willen doorleren om uit te kunnen groeien tot ontwikkelde, zelfbewuste vrouwen die hun capaciteit ten volle kunnen benutten. Zodat zij op hun beurt niet alleen hun toekomstige gezin, maar ook de hele gemeenschap vooruit kunnen helpen. En bovenal een fijn leven hebben.

Dag lieve May, ik hoop tot gauw!

Liefs, Simone

Plan International

Wil jij – net als Simone Kleinsma – een meisje een betere toekomst geven? Word kindsponsor en maak het verschil! Kijk op planinternational.nl/doel.

Ook interessant