Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pia Douwes schreef deze bijzondere brief aan Lisanne, die ernstig ziek was

pia-douwes-schreef-een-brief-aan-lisanne-die-ernstig-ziek-was.jpg

Musicalster Pia Douwes is ambassadeur van Make-A-Wish, een stichting die zich inzet om wensen te vervullen van ernstig zieke kinderen. Vijf jaar geleden liet Pia de wens in vervulling gaan van Lisanne, aan wie ze onderstaande brief schreef:

Lieve Lisanne, 

Dat het een zegen is om een gezond kind te hebben, weet iedereen. Maar dat het niet vanzelfsprekend is, hoef ik jou niet te vertellen. Daarom wilde ik mij graag inzetten voor een doel dat zich hiermee bezighoudt. Dat werd Make-A-Wish Nederland, de stichting die zich inzet om wensen te vervullen van kinderen zoals jij. 

Kinderen die al op zo’n jonge leeftijd moeten vechten voor hun leven, moeten dealen met de zware behandeling, met de stress en met de pijn. Vijf jaar geleden kwam jij op mijn pad, een pubermeisje van zestien met kanker. Je bent inmiddels gelukkig genezen. Maar toen zat je nog middenin het ziekteproces en wist niemand welke kant het op zou gaan.

Vechter

Ik zag je binnenkomen, een wat in zichzelf gekeerde puber nog. Misschien was het een beetje overrompelend voor je. Tijdens jouw wensvervulling – een masterclass van mij – leerde ik een vechter kennen die in haar talent gelooft. Je moeder had je opgegeven omdat je zo graag zingt, gitaar speelt en ook zelf componeert. Popmuziek, dat wel, terwijl mijn vakgebied de musicalkant van het vak behelst. Daarbij gaat het meer om de uitdrukking die je aan de inhoud van de tekst geeft. Dat wilde jij ook leren, en daar zijn we samen aan gaan werken.

‘De ziekte bestaat even niet’

Tijdens zo’n wensvervulling beleef je samen iets bijzonders, alsof de zon onverwacht is gaan schijnen. De ziekte bestaat dan even niet. Maar we wisten allebei waarom we daar samen waren. Waarom zou je daar dan niet open over zijn? Ik vroeg je: hoe is het voor jou? Je vertelde toen vooral over je familieleden, dat het ook moeilijk voor hen was. En dat ze er zo fantastisch mee omgingen, ook al ging nu even alle aandacht naar jou. Kinderen reageren ongelooflijk volwassen in zo’n situatie.

Eigen nummer

Je kunt heel goed zingen, dat hoorde ik meteen. Dat kwam helemaal tot uiting toen je je eigen nummer Vechtersbaas zong. Over je ziekte. Dat klopte gewoon, dat kwam echt van binnenuit. In jouw ogen zag ik op dat moment een hele wereld voorbijkomen. Wat jij niet weet, is dat je ook een voorbeeld voor mij bent geweest. Vier jaar geleden kreeg ik een zware burn-out die waarschijnlijk een grotere invloed had op mijn energie, lijf en zangstem dan ik had verwacht. Mede door jouw moed, en die van andere kinderen die ik via Make-A-Wish ontmoet, hervond ik de kracht om door te gaan. Eigenlijk is het een soort kruisbestuiving.

Wens vervuld

Na het vervullen van jouw wens kon ik alleen maar hopen dat het goed met je zou gaan. En ook die wens is vervuld! Je bent genezen en bloeide op tot een prachtige jonge vrouw van 22, die zichzelf inzet voor kinderen met kanker. En dat Lisanne, ontroert mij enorm.

Liefs, Pia

Make-A-Wish

De behandeling van een levensbedreigend ziek kind is meer dan medicijnen alleen. Het realiseren van een allerliefste wens door bijvoorbeeld Pia Douwes is daarom van levensbelang. Doe mee op makeawishcometrue.nl.

Ook interessant