Eten

Zó herken je Goudse kaas die écht uit Nederland komt

blokje-kaas.jpg

Nederland is een echt kaasland. Bij de borrel of op de boterham, we houden van Goudse kaas. Maar wist je dat die Goudse kaas lang niet altijd uit Nederland komt?

Margriet samen met NZO

Hoe weet je zeker dat de Goudse kaas die jij in de supermarkt koopt écht in Nederland gemaakt is? Aan onderstaand keurmerk kun jij de echte Gouda Holland-kaas herkennen.

Waarom zo’n keurmerk?

Om de originele Goudse kaas te beschermen heeft de Europese Unie de Goudse kaas die gemaakt is van 100% Nederlandse melk, een BGA-erkenning verleend met de aanduiding Gouda Holland. BGA staat voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Alleen de producten of levensmiddelen die hun reputatie te danken hebben aan hun geografische oorsprong en daar geproduceerd worden, komen in aanmerking voor een bescherming. Zoals bijvoorbeeld ook champagne alleen zo mag heten als het uit die streek komt.

Als de kaas die je koopt het Gouda Holland-keurmerk bevat, dan weet je dat de kaas gegarandeerd gemaakt is van Nederlandse melk.

Dit is wat van je van de kaas met het Gouda Holland-keurmerk mag verwachten

Nederlandse melk
Gouda Holland-kaas wordt gemaakt van echte Nederlandse melk van Hollandse koeien.

100% Nederlands recept
Een Gouda Holland-kaas is een volvette (48+), natuurgerijpte kaas met een zacht romig tot meer pittige smaak. Hoe langer de kaas rijpt, hoe pittiger het karakter. Kaasmeesters waarborgen continu de kwaliteit, zodat alleen de kaas die voldoet aan alle eisen van de BGA-erkenning, Gouda Holland mag heten.

100% Nederlandse rijping
De kazen worden minstens vier weken in Nederland op houten planken gerijpt. Niet alleen de melk, maar het hele rijpingsproces is dus van eigen bodem.

100% Nederlands vakmanschap
Gouda Holland-kaas wordt al eeuwen op basis van dezelfde principes gemaakt en het ambacht van kaasmaken wordt al jaren van generatie op generatie doorgegeven. Verfijning van recept en ambacht heeft geleid tot smaakvolle kazen, van zacht romig tot meer pittig van constante kwaliteit.

Wil jij meer weten over Gouda Holland-kaas en hoe deze gemaakt wordt? Klik hier.

Disclaimer: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. de europese commissie en het uitvoerend agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (chafea) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.

Ook interessant