Persoonlijk

Paulien (44) werd plotseling onwel: ‘Dankzij mijn buurman heb ik een tweede kans gekregen’

paulien-44-werd-plotseling-onwel-haar-buurman-redde-haar-leven.jpg

Het was in april 2012 dat Paulien van Mierlo (44) plotseling onwel werd. Dankzij het razendsnelle handelen van haar buurman Antoine (54) is ze er weer bovenop gekomen.

Margriet samen met Vriendenloterij

Paulien realiseert zich maar al te goed dat het ook heel anders had kunnen aflopen.

Onwel

In de nacht van 9 april 2012 had Paulien voor het eerst klachten. Toen ze bijkwam na een nacht slaap voelde het alsof ze van heel ver moest komen. “Dit was geen normaal ontwaken. Ik besefte dat er meer aan de hand was, dus ging die dag meteen naar de huisarts, die mij onmiddellijk doorverwees.” Na verschillende onderzoeken werd Paulien verteld dat wat ze die nacht had meegemaakt eenmalig was. Maar dat liep anders: twee weken later zakte ze tijdens een gesprek met de cardioloog – ze zou de uitslag van de onderzoeken krijgen – weer weg.

Vreemd ademen

Ze moest ter observatie in het ziekenhuis overnachten, maar de artsen stonden voor een raadsel. “Omdat ze niets konden vinden, vermoedden ze epilepsie. Van de ene op de andere dag mocht ik niet meer autorijden – best onhandig met drie kinderen – en ik kreeg medicijnen, die ik trouw slikte. Al zei mijn onderbuikgevoel dat ik geen epilepsie had. Ik besloot het even aan te kijken en na de zomervakantie voor een second opinion te gaan.”

Hartritme

Een paar maanden later zakte ze binnen drie dagen tijd wéér twee keer weg. Haar hartritme zou daarom 24 uur gemonitord gaan worden door een ECG-holter, maar nog voor ze die kon ophalen, ging het echt flink mis. Paulien ging opnieuw ‘out’ in haar slaap, maar deze keer kwam ze er niet zelf uit. “Mijn toenmalige partner, de vader van onze kinderen, hoorde mij vreemd ademen, alsof ik mijn laatste adem uitblies, en zag dat ik heel grauw werd. Hij belde 112 en in no time trad de burgerhulpverlening in werking, een netwerk van buurtbewoners die kunnen reanimeren.”

Reanimeren

Hun buurman Antoine was er binnen anderhalve minuut, en daarna volgden andere burgerhulpverleners. Zij reanimeerden Paulien om beurten tot de ambulance er was. In het ziekenhuis werd ze in kunstmatige slaap gehouden. “Voor mijn dierbaren, die van de artsen te horen hadden gekregen dat ze niet wisten óf en hoé ik eruit zou komen, waren dit afschuwelijke dagen. Mijn dochter zat aan mijn bed gekluisterd toen ik na drie dagen wakker werd.”

Hartritmestoornissen

In de ambulance hadden ze hartritmestoornissen ontdekt. Paulien kreeg een ICD geïmplanteerd. Deze heeft de functie van een pacemaker en een AED in één. De pacemaker corrigeert het hart als het te snel of te langzaam pompt, en de AED grijpt in als het toch mis gaat.

ICD

De ICD heeft gelukkig nog nooit in actie hoeven komen en het gaat nu goed met Paulien. “Het lijkt alsof er een tijdelijke storing in mijn systeem zat en dat er een harde reset nodig was om die eruit te krijgen.” Samen met Antoine – voor wie de reanimatie van Paulien een heel heftige was, vanwege de paniek van haar naasten – zet Paulien zich in voor de Stichting Hartslag voor Nederweert. Zij pleiten ervoor dat steeds meer mensen een reanimatiecursus doen en zich aansluiten bij de burgerhulpverlening.

Tweede kans

Elke seconde telt namelijk, en binnen 6 minuten moet er worden geholpen. Dan is de overlevingskans het grootst. “Ik heb een tweede kans gekregen. Dankzij Antoine. Mijn drie kinderen noemen Antoine onze held. En dat is hij ook. Mijn dankbaarheid is niet in woorden uit te drukken.”

Als je tussen 10 februari en 29 maart 2020 mee gaat spelen met de VriendenLoterij PrijzenBingo, gaat minimaal 40 procent van de opbrengst van je lot rechtstreeks naar de Hartstichting. Zolang je meespeelt, blijft de opbrengst van je lot bestemd voor de Hartstichting. 18+ speel bewust.

Ook interessant