Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je ook als je gezond eet obstipatie kunt krijgen

obstipatie.jpg

Heb jij óndanks dat je gezond eet nog steeds wel eens last van verstopping? Dan ben je zeker niet de enige. Tien procent van de Nederlandse volwassenen heeft weleens last van obstipatie; vooral bij vrouwen komt het veel voor. Zo’n vervelende verstopping kan dus verschillende oorzaken hebben, die niet per se met je eetgewoonte te maken hoeven hebben.

Margriet samen met IberoLax

Wij vonden vijf oorzaken voor obstipatie, die níets te maken hebben met wat jij eet.

Obstipatie

Wat is obstipatie nou eigenlijk precies? We spreken van obstipatie als iemand minder dan drie keer per week poept. Je kunt dan last krijgen van een opgeblazen gevoel en je ontlasting is dan vaak harder dan normaal. Voor de meeste mensen zijn de klachten maar in bepaalde periodes aanwezig, toch kan het een behoorlijke impact op je leven hebben. Gelukkig kan IberoLax verlichting bieden, zodat je er niet mee rond hoeft te blijven lopen.

Déze vijf niet dieet gerelateerde oorzaken kunnen ook zorgen voor obstipatie:

1. Te weinig beweging

Genoeg beweging zorgt automatisch voor beweging in je darmen en daarmee het verplaatsen van de ontlasting. Oftewel, te veel tijd zittend doorbrengen kan leiden tot problemen: obstipatie. Als je ongeveer 30 minuten per dag beweegt, kan dit al voldoende zijn.

2. Te weinig vochtinname

Het is heel belangrijk om gedurende de dag te drinken, hierdoor kun je de ontlasting in je darmen gemakkelijk verplaatsen. Als je namelijk niet voldoende water drinkt, kun je obstipatie krijgen. Op een normale dag is 1,5 tot 2 liter water voldoende.

3. Uitstellen van een toiletbezoek

Voor sommige mensen is het lastig om ergens anders te poepen dan in hun eigen vertrouwde omgeving. Maar wanneer je aandrang voelt om te poepen, is het verstandig om zo snel mogelijk een toilet op te zoeken. Het grote probleem bij het negeren van de drang om te poepen is dat vroeg of laat de signalen verdwijnen en je verstopt raakt.

4. Spanning en stress

Een beetje stress en spanning houden je gefocust en scherp, maar heb je te veel stress en spanning kan dit leiden tot obstipatie. De stresshormonen adrenaline en cortisol zorgen voor veranderingen in je lichaam. Adrenaline en cortisol brengen niet alleen maar positieve bijwerkingen. Cortisol zorgt er namelijk voor dat bepaalde lichaamsprocessen onderdrukt worden om deze energie (onder andere in de hersenen) vrij te maken. Onze spijsvertering is met name gevoelig voor stress en wordt in een soort stand-by stand gezet. Obstipatie kan vervolgens een reactie zijn van het lichaam.

Ook kan stress ervoor zorgen dat het de dagelijkse routine verstoort, zoals: het eetpatroon, het soort voeding en het toilet-ritme. Alle triggers voor een verstopping van de darmen.

5. Hoge bekkenbodemspanning

Je bekkenbodem bevat een harde, stevige spier die de inhoud van de buik beschermt en tegenhoudt. Obstipatie kan het gevolg zijn van verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Een goede houding op het toilet en goed gebruik van de bekkenbodemspieren kan verstoppingsklachten verminderen en voorkomen.

Natuurlijke wijze

Let je al een tijdje op bovenstaande oorzaken, maar blijft de boel nog altijd rustig binnen zitten? Je kunt je stoelgang normaliseren bij de eerste tekenen van obstipatie met IberoLax. Het middel werkt op een natuurlijke wijze met het water in je lichaam. Hierdoor is het mild en veroorzaakt het geen krampen, plotselinge aandrang of buikpijn. Door water aan te trekken wordt de ontlasting verzacht en wordt de darmperistaltiek bevorderd, zodat je weer gewoon gerust naar het toilet kunt gaan.

Iberolax is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Bij langer dan 2 weken gebruik, raadpleeg een arts. Gebruik IberoLax niet bij darmstenose, darmperforatie, darmontstekingen en darmobstructies.

Bron | Thuisarts.nl, Iberolax.nl, Maag Lever Darm Stichting
Beeld | iStock

KOAG/KAG-nr. 80-0620-2352

Ook interessant