Nieuws

De dochter van Bram en Ingeborg overlijdt als ze net drie jaar oud is: ‘Het korte leven van Floor heeft zin gehad’

hands-holiding-red-heart-with-kidney-world-kidney-day.jpg

Als Brams vrouw Ingeborg 33 weken zwanger is, blijkt bij een controle dat de nieren van de baby twee keer zo groot zijn als normaal. En er niet zoveel vruchtwater is. Dat zijn geen goede tekenen.

Margriet samen met Nierstichting

De gynaecoloog denkt aan polycysteuze nieren. Een aandoening waarbij veel holtes in de nieren ontstaan. Bram: “Dan is de kans van overleven vrij klein. Of je moet al heel snel aan de dialyse.” Als Floor wordt geboren is de vraag of ze zal gaan plassen. “Dat was gelukkig zo,” zegt Bram, “dus ze had iets van nierfunctie. De artsen waren nog wel heel voorzichtig. Ze werd heel goed in de gaten gehouden.”

Floor heeft een nierfunctie van 25 procent en ligt de eerste maanden van haar leven in het ziekenhuis. Ook moet ze aan een strikt dieet. Bram: “We moesten met alles opletten. We hebben zo geprobeerd de beperkte nierfunctie die ze had, zo lang mogelijk te behouden. Voor je gevoel moet je een knop omzetten als je een ziek kind hebt,” vervolgt Bram.

Als Floor tweeëneenhalf is, lijkt het beter te gaan. Ze hoeft minder op controle te komen. Bram: “Ze kreeg lange blonde krullen en ging er beter uitzien.” Maar een paar maanden later gaat het niet goed met Floor. Floor overlijdt als ze net drie jaar oud is.

Op zondag 15 december  staat het verhaal van Floor centraal in het tv-programma De Nalatenschap.  Voor Bram, Ingeborg en hun familie is het vertellen over het leven van Floor niet makkelijk. “In haar korte leven is ons duidelijk geworden hoe belangrijk dat het is dat er aandacht is voor nierziekten. Een nierziekte is er altijd. Bij veel mensen is de impact ervan nier bekend. Het klinkt misschien gek, maar op deze manier heeft het korte leventje dat Floor heeft gehad, zin gehad. Zo blijft ze voortleven. “ Bram, zijn vrouw Ingeborg en familieleden vertellen over hoe Floor voortleeft binnen het gezin. En wat haar overlijden, ondanks alle verdriet, hun familie heeft gebracht.

Deze aflevering van de Nalatenschap wordt op zondag 15 december uitgezonden op SBS6 om 12:30 uur. Kijk je ook mee? Je kunt de herhaling bekijken op zaterdag 21 december om 16:30 uur.

Wil je meer weten over deze aflevering of over de Nierstichting? Klik hier.

Ook interessant