Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Op déze route staan de mooiste kastelen van Duitsland

duits-verkeersbureau-2.jpg

Duitsland staat bekend om zijn indrukwekkende burchten en kastelen. Er is zelfs een honderden kilometers lange toeristische route uitgestippeld langs de mooiste kastelen, lieflijke dorpjes en door de wonderschone natuur. Stap in de auto naar onze oosterburen en maak een roadtrip op de indrukwekkende burchtenroute.

Margriet samen met Duits Verkeersbureau

Een leuke manier om – zodra het weer kan – meer van Duitsland te ontdekken!

Burchtenroute

De Burchtenroute langs meer dan 70 burchten, kastelen, paleizen en romantische vakwerkstadjes is maar liefst 1.200 kilometer lang en leidt van Mannheim helemaal naar Praag in Tsjechië. De route bestaat al ruim 60 jaar en is een echte klassieker. De kastelen en burchten maken je nieuwsgierig naar het leven van vroeger. Nu, honderden jaren later, kun je even de geschiedenis binnenstappen en in de voetsporen van keizers, koningen, vorsten, ridders en paltsgraven treden. Of je kunt je verdiepen in romances uit vervlogen tijden. Langs de route is van alles te beleven en wij delen alvast een paar highlights die je niet mag missen.

1. Het barokke slot in Mannheim

De Burchtenroute begint in Mannheim, de stad waar de Rijn en de Neckar samenvloeien. De binnenstad is volgens een schaakbordpatroon ontworpen en wordt daarom ook wel de ‘Quadratestadt’ genoemd. Het barokke slot in Mannheim is met een façade van 440 meter lengte een van de grootste paleizen van Europa en werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie. Tegenwoordig is het paleis de thuisbasis van de Universiteit van Mannheim. Mis ook de 60 meter hoge 19e-eeuwse watertoren niet, het symbool van de stad. De toren maakt deel uit van een schitterend jugendstil-ensemble met fonteinen en waterbassins.

2. Kasteel en tuin Schwetzingen

De stad Schwetzingen staat bekend om zijn rijke cultuur en interessante muziekfestivals. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Slot Schwetzingen en de prachtige kasteeltuinen. Het sprookjesachtige park rondom het kasteel staat vol met fonteinen en interessante kunstwerken. Ook vind je er een moskee en andere achttiende-eeuwse gebouwen.

3. Kasteel Heidelberg

Heidelberg is een sfeervolle studentenstad met gekleurde huizen en smalle straten waar je uren kunt ronddwalen. Het kasteel van Heidelberg is één van de mooiste kastelen van Duitsland en ligt hoog boven de stad. Het raakte zwaar beschadigd aan het einde van de zeventiende eeuw en werd pas in de negentiende eeuw gedeeltelijk gerestaureerd. Voor veel bezoekers is dit nog steeds een van de meest romantische plekken van Duitsland. Als je fantasie geprikkeld is, kun je een rondleiding boeken om alles over de geschiedenis te weten te komen.

4. Sprookjeskasteel Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein in het dorpje Schwangau in Beieren is een van de bekendste bezienswaardigheden van Duitsland. Het balanceert op een steile rots, omgeven door bomen en met hoge bergen op de achtergrond. Het kasteel werd dé inspiratie voor het paleis van Doornroosje van Walt Disney. Geniet van het prachtige landschap op weg omhoog naar het kasteel en neem een kijkje in het indrukwekkende interieur. Tip: wandel een stukje omhoog naar de Marienbrücke, waar je een prachtig uitzicht op het slot hebt.

5. Keizerburcht in Neurenberg

De sfeervolle en gezellige stad Neurenberg ligt in de Duitse deelstaat Beieren. Langs de glinsterende rivier de Pegnitz zijn veel romantische plekjes aan het water te vinden. De burcht is niet alleen de blikvanger van de stad, maar ook een van de belangrijkste keizerlijke paleizen uit de middeleeuwen. Vanaf deze hooggelegen vesting heb je een prachtig uitzicht op de stad. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Neurenberg in de middeleeuwen.

#DuitslandDichtbij

Zin om weer plannen te maken? Wij kijken uit naar de zomer! Hier vind je allerlei tips voor een tripje naar verrassend en veelzijdig Duitsland. Direct over de grens waan jij je in een andere wereld, zo dichtbij en toch zo anders. Stap in de auto naar Duitsland en bezoek adembenemende natuurgebieden, idyllische dorpjes en sprookjesachtige kastelen.

Maak gebruik van de handige interactieve kaart om jouw perfecte bestemming te kiezen. Hiermee zoek je direct op natuurpark, stad, museum, bezienswaardigheid en UNESCO-Werelderfgoed. Duitsland is dichtbij, veelzijdig en… ontzettend mooi! Kijk voor meer informatie op germany.travel/duitslanddichtbij.

Beeld | Heidelberg © DZT/Florian Trykowski

Ook interessant