Nieuws

Wat geef jij door aan je dochter die moeder wordt?

emma-en-jolanda.png

Wat wil je als moeder meegeven aan je dochter als ze zwanger is? Wat zijn de do’s en de dont’s? We vroegen het aan een aantal moeders en dochters. Deze week de levenslessen van moeder Jolanda voor haar dochter Emma.

Margriet samen met Ouders van Nu

Jolanda van den Bosch (63) is getrouwd met Jan, ze heeft twee dochters en is medewerker Examenbureau op een MBO college. Haar oudste dochter Emma is in verwachting van haar eerste kindje.

Welke zwangerschaps trend van nu snap je niet?

“Ik moet heel erg wennen aan de babyshower. Ik heb een Indische achtergrond en dito opvoeding gehad. Daar is het helemaal not-done om vooraf ‘iets’ te vieren.”

Welke trend van toen vind je achterhaald?

“Ik ben heel ouderwets, zaken zoals de drie R’en, of je kindje even laten huilen en niet samen met je baby slapen vind ik ook nu nog prima.”

Ging je naar een zwangerschapscursus?

“Ik ging naar zwangerschapsgymnastiek, ik heb er vooral goed leren ademhalen, en dat heeft me geholpen tijdens de bevalling. Emma heeft zwangerschapsyoga gedaan.”

Wat had je achteraf liever anders gedaan?

“Ik zou niets willen veranderen, ik zou alles weer precies hetzelfde doen.”

Wat voor soort moeder wordt je dochter?

“Ik denk dat Emma een goede en vooral een vrolijke en stabiele moeder wordt, en dat ze zich niet snel gek laat maken. Ze weet wat ze wil en wat ze niet wil. We vinden het allebei heel spannend en kijken er enorm naar uit: Emma voor het eerst moeder en ik voor het eerst grootmoeder.”

Wat is jouw belangrijkste opvoedtip?

“Doe niet teveel volgens het boekje, maar luister naar je eigen moederlijke intuïtie. Stel ook je eigen grenzen en laat je niet teveel door de kleine leiden.”

Emma van den Bosch (29), assistent Asset Manager, woont samen met haar verloofde Steven (30), investment analyst. Ze is zwanger van haar eerste kindje.

“Vroeger wist je niet eens of het een jongen of een meisje zou worden, dus ik snap dat ze een babyshower wat gek vindt, maar ik heb  intens genoten van alle lieve vriendinnen en familie die dag. Ik zal zeker goed naar mezelf luisteren, ik heb daarin een goed voorbeeld gekregen van mijn lieve mama.”

Inmiddels is Emma bevallen van een dochter: Olivia. 

Kijk jij ook zo uit naar het aankomend grootouderschap of ben je al gezegend met een paar kleinkinderen en heb je gewoon zin om alles te lezen over het hebben van kleinkinderen? Dan is www.oudersvannu.nl/grootouders de plek om alle weetjes hierover te lezen. Veel leesplezier!

Credits:
Fotografie: Marloes Bosch
Styling: Sadia Veenstra
Visagie: Nicolette Brønsted.

Emma
Jurk (Pom), panty (privé) en enkellaars (Tamaris).

Jolanda
Pantalon (Fracomia), trui (M&S) en pumps (Lodi via Omoda).

Ook interessant