Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó weinig kunnen we als mens zien vlak na onze geboorte

dit-is-het-eerste-dat-wij-als-mensen-kunnen-zien.png

Als we geboren worden kunnen we niet direct alles zien. In de eerste maanden van ons leven zijn contrasten en zwart-wit patronen het enige dat we echt kunnen onderscheiden. Toch wordt er aangeraden om ook baby’s voor te lezen. Maar hoe pak je dat als grootouder aan, als je kleinkind nog maar zo weinig kan zien?

Margriet samen met De Leescoalitie

Wat ziet een baby nu echt en waarom is het zo belangrijk om vroeg te beginnen met voorlezen en kijken naar prentenboeken? Margriet zocht het voor je uit.

Zó weinig ziet een baby van één maand

Pasgeboren baby’s kunnen kleuren nog niet goed waarnemen en beginnen daarom met kijken naar zwart-wit contrasten. En dat ziet er zo uit:

Wat voor boekjes zijn dan leuk?

Eenvoudige figuren op bladzijdes zijn voor jonge baby’s dan ook fijner om naar te kijken dan een plaatje vol details. Ze trainen hun oogspieren door te focussen op de afbeeldingen, en leren zo alles beter van dichtbij bekijken. Om samen te lezen maak je eerst oogcontact met de baby door het vriendelijk en vol met aandacht aan te kijken.

Hoe groter het contrast tussen patronen is, hoe beter een pasgeboren baby ze ziet. De zwart-wit illustraties van dit katoenen knuffelboekje mét gekleurde labeltjes spelen daarop in en stimuleren de waarneming. 

De eerste paar maanden

Vanaf dat een baby een maand oud is, begint hij of zij kleuren te zien. Wist je dat mensen de kleur rood als eerste zien? Daarna volgen de kleuren geel, blauw en groen. Een baby kan op deze leeftijd nog niet naar een lang verhaal luisteren of praten over de mooie plaatjes die er in een boekje staan. Maar de kleine kan wel naar plaatjes kijken, net zo lang als hij of zij er zin in heeft. Jij geeft woorden aan de plaatjes en de baby vindt het fijn om je stem te horen.

Vanaf vier maanden

Als een baby drie à vier maanden oud is, kan hij of zij naar iemand blijven kijken die door de kamer loopt, en met zijn of haar ogen een persoon volgen. Ook associeert een baby vanaf die leeftijd dat een boek hoort bij luisteren naar een stem. Zo gebruiken baby’s alle zintuigen om een boekje te onderzoeken. Ze voelen met de handen het materiaal (stof, plastic, karton), voelen en proeven met de mond de textuur, horen je stemgeluid en het geluid van het boekje (bijvoorbeeld bij een knisperboekje) én zien de kleuren en vormen. Ook op latere leeftijd heeft de kleine nog baat bij dat vroege voorlezen: ouders die hun baby al voor dat ze acht maanden oud zijn voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal.

Tips voor deze leeftijd zijn: Wee Gallery – Wie speelt er in het water?, Het Dikkie Dik Babyboekje, Slaap kindje slaap of De mooiste wiegeliedjes van hier en elders.

Als ze goed kunnen zien

Baby’s kunnen na zes maanden evenveel zien als een volwassene, en zijn daardoor heel nieuwsgierig. Er valt zó veel voor ze te ontdekken. Boekjes kunnen ze zelf aanwijzen uit de boekenkast en zelf open- en dichtmaken. Leuke boekjes voor deze levensfase zijn Mijn tuin, Kiekeboe zon en Baby ziet… Bloemen! Gegarandeerd urenlang kijkplezier door de mooie kleuren en vormen.

Wist je dat er al na vijftien maanden positieve effecten op de woordenschat zijn als je regelmatig voorleest? Tips om te beginnen met voorlezen lees je hier.

Bron | De Leescoalitie, BoekStart, Oudersvannu.nl
Beeld | GettyImages, MVF

Ook interessant