Gezondheid

5 oorzaken waardoor we medicijnen vaak verkeerd gebruiken

medicijnen.jpg

Elk jaar belanden 27.000 (!) Nederlanders in het ziekenhuis doordat ze medicijnen niet op de juiste manier innemen. Vijf verrassende inzichten over (verkeerd) medicijngebruik. 

Margriet samen met Teva

En een tip voor hoe je dat kunt voorkomen.

1. Steeds meer mensen nemen op eigen houtje medicijnen in

Tegenwoordig blijven we veel langer in ons eigen huis wonen als we ouder worden. Anders dan in bijvoorbeeld een verzorgingshuis, gebruiken ouderen daardoor vaker medicijnen zonder toeziend oog van een professional. Hierdoor neemt verkeerd medicijngebruik snel toe.

2. Het is onhandig om niet te weten waarom je een bepaald medicijn slikt

Als je niet weet waarom je een bepaald geneesmiddel moet innemen en het effect ervan ook niet direct merkt, zul je het belang van dat medicijn minder goed inzien. De kans is groot dat je daardoor wat luchtiger omgaat met de voorschriften: och, ik ben een pilletje vergeten, jammer dan.

3. Ieder medicijn is gekoppeld aan een vast moment van de dag

Sommige geneesmiddelen moet je op een nuchtere maag innemen, andere geneesmiddelen juist vlak voor het slapengaan. Deze tijdstippen worden niet voor niets genoemd. Het kan voor de werking van een medicijn veel uitmaken wanneer het in je lichaam wordt opgenomen.

4. Het is extra opletten geblazen voor mensen die net uit het ziekenhuis komen

In het ziekenhuis wordt de inname van je medicatie volledig geregeld door de verpleging. Als je naar huis mag, moet je dat ineens allemaal zelf doen. Dat kan heel verwarrend zijn, zeker als het gaat om meerdere geneesmiddelen die je eerder allemaal niet slikte.

5. Er was tot nu toe geen goed medicatieoverzicht

Het medicatieoverzicht zoals dat al jaren wordt gebruikt, is alleen bedoeld voor zorgverleners. Voor mensen die geneesmiddelen moeten innemen en hun eventuele mantelzorgers, was er tot nu toe geen overzichtelijk houvast waarop staat wat je wanneer moet slikken en waarom. Een foutje zit dan in een klein hoekje. Gelukkig is er Mijn Geneesmiddel in Beeld ontwikkeld. Deze gratis service van de apotheek bestaat uit een geprint overzicht met al je medicijnen.

Jouw persoonlijke hulp

Kortom: we weten niet altijd raad met onze medicijnen. Dit komt vaker voor bij patiënten die veel verschillende medicijnen gebruiken. Het lukt namelijk niet iedereen om daarbij altijd het overzicht te hebben en houden. Teva biedt je daar gepersonaliseerde ondersteuning bij, door middel van een nieuwe service voor de apotheek: Mijn Geneesmiddel in Beeld. Kijk voor meer informatie op www.teva.nl of www.mijngib.nl.

Zinc nr. NL/TS/20/0018a

Bron | Apotheker Esther Vrolijk, NPO Radio 1, Patiëntenfederatie Nederland, MedApp, De Unie KBO
Beeld | iStock

Ook interessant