Nieuws

Marie-Ceciel (54) was van de ene op de andere dag nierpatiënt

5ghrepn67643_selected_wide_1200.jpg

Die verhoogde bloeddruk laat ik voor de zekerheid controleren, dacht Marie-Ceciel (54), toen haar sportschoolinstructeur dit vier jaar geleden bij haar constateerde. Uit de bloedtest bleken haar nieren nog maar voor 35% te functioneren. In de uitzending van De Nalatenschap op zondag 16 februari vertelt Marie-Ceciel hoe ze van de ene op de andere dag nierpatiënt werd.

Margriet samen met Nierstichting

Marie-Ceciel leidde een druk en sociaal leven en was nooit ziek. Groot was de shock dan ook toen bleek dat haar nieren nog maar voor een derde functioneerden. Vanaf dat moment ging het bovendien snel bergafwaarts: twee jaar later deden haar nieren bijna helemaal niets meer. Dialyseren was haar enige optie. Hiermee veranderde haar leven nóg ingrijpender. “Vanaf toen moest ik drie nachten per week naar het ziekenhuis om aan het dialyse-apparaat te liggen. Het pijnlijke aanprikken, telkens die aanslag op mijn lichaam, het afhankelijk zijn van dialyse. Maar ook de impact op mijn gezin, mijn twee jongens. Natuurlijk ben ik blij dat de dialysemachine bestaat, die houdt me in leven. Maar het patiënt-zijn valt me zwaar. Op verjaardagen vragen mensen goedbedoeld hoe het met me gaat. Maar ik wil niet altijd aan mijn ziekte refereren. Niet dat ik me er minderwaardig door voel, maar ergens tast het wel mijn waardigheid aan. Bijvoorbeeld als ik in het ziekenvervoer-busje zit en een bekende tegenkom.”

Op de wachtlijst

Hoe lang haar lichaam de nierdialyse gaat volhouden, weet Marie-Ceciel niet. “Daar wil ik ook niet te veel bij stilstaan.” Sinds een jaar staat ze op de wachtlijst voor een donornier. Even leek het dat ze van een collega een donornier kon krijgen, maar na de medisch controle bleek dit geen match te zijn. Of en wanneer ze in aanmerking komt voor een donornier, is dus opnieuw afwachten. “Gelukkig blijf ik het glas halfvol zien, dat zit in mijn karakter.”

TV-programma De Nalatenschap

Op zondag 16 februari om 11.00 uur vertelt Marie-Ceciel haar verhaal in het
tv-programma De Nalatenschap op SBS6.

In de uitzending komen eveneens Bram en Ingeborg aan het woord. Floor, de dochter van Bram en Ingeborg, wordt geboren met ernstig nierfalen. Floor overlijdt als ze net drie jaar oud is. Bram en Ingeborg vertellen over Floor. Hoe zij binnen het gezin voortleeft. En wat haar overlijden, ondanks alle verdriet, hun familie heeft gebracht.

Magazine Voortleven

Gezonde nieren zijn van levensbelang. Een nierziekte beperkt je leven enorm. Daarom strijdt de Nierstichting elke dag voor het voorkomen van nierschade, een kortere wachtlijst voor donornieren, een draagbare kunstnier, een betere behandeling voor alle nierpatiënten en genezing van nierziekten. Net zo lang totdat nierpatiënten hun leven terugkrijgen. Lees er meer over in het gratis te bestellen magazine Voortleven.

Ook interessant