Gezondheid

Hierop moet je letten als je je lenzen indoet

lenzen-indoen-met-deze-handige-tips-is-het-super-makkelijk.png

Lenzen indoen kan behoorlijk wat frustraties met zich meebrengen. Veel mensen vinden het spannend, helemaal als ze het voor het eerst doen. Speciaal voor jou hebben we een stappenplan gemaakt én een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

Margriet samen met LensOnline

Bedenk om te beginnen altijd dat je lenzen niet in je ogen doet, maar ze als het ware op je oog legt. En geloof ons: oefening baart kunst, na verloop van tijd wordt het in- en uitdoen van je lenzen een automatisme. Met dit stappenplan krijg jij er handigheid in!

Lenzen indoen: 10 tips

Stap 1: Was altijd je handen. Vet en viezigheid kan zich namelijk gaan ophopen in de poriën van je lens, wat na verloop van tijd irritatie geeft. Hygiëne is dus heel belangrijk. Droog je handen daarna goed.
Stap 2: Neem de tijd om je lenzen in te doen – vooral in het begin, wanneer de handeling nog geen gewoonte is.
Stap 3: Haal de lenzen voorzichtig uit de verpakking. Dit doe je door eerst de verpakking een beetje te schudden en daarna de folie met beleid open te trekken. Zorg ervoor dat je de lenzen met je vingers uit de verpakking haalt en niet met je nagels.
Stap 4: Leg de lens op je vingertop ter controle. Bekijk de ronding van de lens en controleer of het een regelmatige cirkel is. De lens moet eruit zien als een kommetje. Leg de lens voorzichtig in de palm van je hand wanneer de lens binnenstebuiten ligt. Doe er vervolgens wat lenzenvloeistof op en keer voorzichtig de lens om tussen je vingers.

Stap 5: Begin altijd met je rechterlens. Zo zorg je ervoor dat je automatisch de juiste lens in het juiste oog doet.
Stap 6: Kijk tijdens het indoen van je lenzen in de spiegel. Trek je bovenste ooglid naar boven met je linker wijsvinger.
Stap 7: Trek je onderste ooglid omlaag met je rechter middelvinger. Breng hierna de lens naar je rechteroog terwijl je met je linkeroog in de spiegel kijkt.
Stap 8: Breng voorzichtig de lens op je iris aan totdat de hele lens je oog raakt.
Stap 9: Wacht nog even met het loslaten van de oogleden. Zo kan de lens wennen aan je oog.
Stap 10: Kijk om je heen en voel of de lens goed zit. Zit de lens goed? Herhaal de stappen dan vanaf stap 6 voor je linkeroog.

Ontdek hier de exclusieve LensOnline aanbieding voor jou.

Hoe haal ik lenzen uit mijn ogen?

Het is belangrijk om de lenzen ’s avonds weer zorgvuldig uit te doen. Als je daglenzen draagt, kun je ze direct weggooien. Bij maandlenzen of lenzen voor een langere periode stop je ze in een bakje met vloeistof.

Stap 1: Was je handen goed en droog ze vervolgens goed af.
Stap 2: Controleer het contactlenzendoosje. Bekijk of het doosje schoon is en of het lenzendoosje gevuld is met nieuwe lenzenvloeistof. Let op: er mag geen water in het doosje zitten.
Stap 3: Kijk naar het plafond. Schuif hierna de lens met je wijsvinger op het onderste gedeelte van je oog.
Stap 4: Druk de lens met je duim en wijsvinger zachtjes los van je oog. Zorg ervoor dat je niet te hard knijpt.

Als je ogen eenmaal gewend zijn aan het dragen van lenzen, zul je vanzelf ervaren dat het geen probleem meer is om je lenzen in en uit te doen.

LensOnline is de grootste online aanbieder van contactlenzen en onderscheidt zich door het onder de aandacht brengen (en aanbieden van) multifocale daglenzen. Je kunt snel en simpel online bestellen. Voor advies kun je ook langsgaan bij de opticien. De lenzen worden thuisbezorgd of bij een van de aangesloten opticiens gratis afgeleverd. Ontdek hier de exclusieve LensOnline aanbieding voor jou.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant