Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

3 kwaaltjes waar je liever niet over praat + de oplossingen

kwaaltjes.jpg

Wereldwijd zijn er vrouwen die last hebben van kwaaltjes waar ze uit schaamte liever niet over praten. Het zijn kwalen waar je zo snel mogelijk vanaf wilt en die gelukkig verholpen kunnen worden. Je bent dus zeker niet de enige: hoog tijd dus om er wél over te praten.

Margriet samen met Sperti

Waar hebben we het over en misschien wel nog fijner om te weten: wat kan je eraan doen?

Kwaaltjes

Kwalen waar vrouwen zich het meest voor schamen hebben meestal te doen met wc-praat. Ze variëren van ongewild urineverlies tot aambeien. Maar ook haaruitval is een kwaal die voorkomt bij vrouwen. Er niet over praten en mogelijk geen actie ondernemen is natuurlijk niet de oplossing. Het kwaaltje en de daarmee gepaarde gêne kunnen voortduren. En dat is jammer, want veel van die kwalen kunnen verholpen worden. Hoog tijd om te praten over onderstaande kwaaltjes. Je staat er niet alleen voor en er is wat aan te doen!

1. Urineverlies

Sommige vrouwen ervaren ongewenst urineverlies tijdens de overgang. De bekkenbodemspieren worden slapper waardoor de baarmoeder iets naar beneden zakt en deze meer op de blaas drukt. Deze extra druk zorgt voor ongewenst urineverlies. Vrouwen merken dit vooral tijdens het lachen, niezen of sporten. Helaas ligt er nog altijd een soort taboe op dit onderwerp, terwijl er verschillende dingen zijn die je eraan kunt doen. Train je bekkenbodemspieren of ga naar een bekkenfysio.

2. Haaruitval

Ook haaruitval is één van die kwalen waar we niet graag over praten. Niet alleen hormonale veranderingen zorgen voor haaruitval tijdens de overgang. Sommige vrouwen kampen ook met stress, diëten streng en hebben last van de wisseling van seizoenen. Dit kan mogelijk zorgen voor dunner wordend haar en haarverlies.

Een gezonde en gevarieerde voeding kan het broos worden van het haar – iets wat normaal is bij het ouder worden – vertragen. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel, zoals broccoli, kool, asperges en paksoi. Zwavel zorgt er namelijk voor dat er eiwitten worden aangemaakt in je haar, en geeft een positieve impuls aan de haargroei. Ook sla, andijvie, fruit, noten, kip en vis zijn goed voor de haaigroei.

Er zijn ook nog verschillende voedingssupplementen die mogelijk een positief effect hebben op de haargroei. Denk aan vitamine B6, B8 (biotine) en B12, maar ook de vitamines A en C staan bekend als echte haarverbeteraars.

3. Aambeien

Als laatste nog een kwaaltje waar je je snel voor kunt schamen: aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm en kunnen erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld tijdens het zitten, fietsen of het naar de wc gaan. Aambeien kunnen ontstaan door hoge druk. Heb je last van onderstaande symptomen en klachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van aambeien.

  • Jeuk, pijn of irritatie rond de anus
  • Een branderig gevoel
  • Een bultje aan de wand van de anus
  • Vers (rood) bloed- of vochtverlies tijdens of na de stoelgang

Als je last hebt van aambeien, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Bij klachten en irritaties kun je Sperti gebruiken. Deze producten verlichten de jeuk en verzachten de pijn. Daarnaast is het van belang zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, vezelrijk te eten en veel te bewegen. Dit versoepelt de ontlasting.

Vertrouwde oplossing

Sperti is al jaren dé nummer 1 en een vertrouwde oplossing bij aambeien. De Sperti zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. De Sperti zetpillen zijn er met name voor inwendige aambeien. Als je zowel last van inwendige als uitwendige aambeien hebt, is een combinatie te adviseren: gebruik overdag de zalf en ’s avonds een zetpil.

De producten van Sperti zijn online en in de winkel te koop bij de drogisterij. Bijvoorbeeld bij Etos.

Sperti is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. *IRI (verkopen 2019). KOAG-nr. 309-0920-3630, PM-NL-PRH-20-00004

Bron | Sperti.nl, Nederlandse Haarstichting
Beeld | iStock

Ook interessant