Eten

Koolhydraatarm dieet: hoeveel extra calorieën verbrand je en hoe pak je het aan?

koolhydraatarm-dieet-hoeveel-extra-calorieen-verbrand-je.jpg

Koolhydraatarm eten kan ontzettend goed voor je lijf zijn. Zéker als je een paar kilo wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in de BMJ dat mensen die koolhydraatarm eten, gemiddeld 250 calorieën meer verbranden per dag. Dit zonder extra te bewegen. Maar hoe doe je dat nu precies, koolhydraatarm eten?

Margriet samen met Bonduelle

In een koolhydraatarm dieet eet je wel koolhydraten, maar in complexere vorm. Je eet bijvoorbeeld groenten die geleidelijk door je lichaam worden opgenomen en waar je veel goede voedingsstoffen uithaalt.

Voordelen van koolhydraatarm eten

Het minderen van koolhydraten levert veel gezondheidsvoordelen op. Niet alleen is het een goede manier om wat kilo’s kwijt te raken, maar het kan bijvoorbeeld ook helpen op je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Je bloedsuikerspiegel krijgt vooral door enkelvoudige, snelle koolhydraten namelijk enorme pieken: hij schiet omhoog, maar daalt ook net zo hard weer. Dat zorgt er onder andere voor dat je eerder moe bent én sneller weer trek hebt. Dat probleem heb je bij een koolhydraatarm dieet dus niet meer. Ook verkleint een koolhydraatarm dieet de kans op hart- en vaatzieken, verlaagt het op een natuurlijke manier je bloeddruk én is het supergezond voor je hersenen. En wat ook mooi meegenomen is, is dat koolhydraatarm eten eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Zéker niet met de volgende tips.

Vervang rijst door groentealternatieven

Door koolhydraatarm te eten vermijd je bewerkte, snelle koolhydraten als pasta en witte rijst en vervang je deze door goede koolhydraten uit groenten, fruit en peulvruchten. Vervang witte rijst bij de nasi bijvoorbeeld door bloemkool-, broccoli- of courgetterijst van Bonduelle. Handig: deze groenten zijn ingevroren, waardoor je thuis altijd verse groenten op voorraad hebt. Daarnaast zijn de groenten al in rijst vorm voor je gesneden.

Eet voldoende gezonde vetten en eiwitten

Zorg dat je jouw maaltijd naast voldoende groenten ook goed aanvult met gezonde vetten (olijfolie, olijven, avocado, noten) en eiwitten (ei, vlees of vis). Eiwitten en gezonde omega 3-vetten uit deze producten geven een lang verzadigd gevoel, en leveren goede voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Maak bijvoorbeeld een salade van verschillende soorten sla en spinazie. Vervolgens zijn de toppings eindeloos: kaas, zalm, avocado en zelfs carpaccio kun je verwerken in een lekkere salade met wat pesto en pijnboompitjes.

10 koolhydraatarme tussendoortjes

Zoet, hartig, warm of koud… Gelukkig kun je qua smaak alle kanten op met een koolhydraatarm dieet. Maar welke producten passen écht goed in een koolhydraatarmdieet? Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  1. Frambozen
  2. Eieren
  3. Avocado
  4. Komkommer
  5. Broccoli
  6. Pistachenoten – in Amerika worden ze niet voor niets skinny nuts genoemd
  7. Olijven
  8. Kaas
  9. Watermeloen
  10. Griekse yoghurt

Avondeten: makkelijk en koolhydraatarm

Nu je weet welke voedingsmiddelen goed in een koolhydraatarm dieet passen, kun je zelf gaan experimenteren met lekkere gerechten. Ben je nu niet zo’n held in de keuken? Geen zorgen! Samen met Bonduelle delen wij twee recepten voor een koolhydraatarm diner.

Diner: Vissaltimbocca met courgetterijst en rucolasalade

courgette rijst

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 zak Bonduelle courgetterijst (vers in het vriesvak, 400 g)
  • 150 g kabeljauwfilet
  • 2-4 blaadjes salie
  • 2 plakjes parmaham
  • 4-5 el olijfolie
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 50 g halfgedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 2 cocktailprikkers

Zo maak je deze heerlijke koolhydraatarme maaltijd:

  1. Verdeel de kabeljauwfilet in twee porties. Leg op elke portie 1-2 salieblaadjes en omwikkel met de parmaham. Steek vast met een cocktailprikker.
  2. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de vissaltimbocca in 8 min. bruin en gaar. Verhit in een wok 1 el olijfolie. Roerbak de courgetterijst in 1 el olijfolie 7 min. of kook 3 min.
  3. Meng de rucola met de ui, de tomaatjes en de laatste 3 el olijfolie. Breng de salade op smaak met peper.
  4. Leg de vissaltimbocca op 2 borden. Schep er de courgetterijst bij en serveer met de rucolasalade.

Bonduelle tip: Liever met kip? Vervang de visfilet door 2 kleine kipfilets of -schnitzels. Bak de kip in 10-12 min. bruin en gaar.

Diner: Nasi van broccolirijst

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 zak Bonduelle broccolirijst (vers in het vriesvak, 400 g)
  • 150 g rundergehakt
  • 150 g champginons (plakjes)
  • 1 prei (ringetjes)
  • 1 rode paprika (blokjes)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el gebakken uitjes

Zo maak je deze koolhydraatarme nasi:

  1. Verhit in een koekenpan 1 el olie. Fruit de knoflook 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul. Voeg de prei, de paprika en champignons toe en bak dit 5 min. mee.
  2. Verhit in een hapjespan 2 el olie. Voeg de rijst toe en bak 6-7 min. al omscheppend. Schep het gehakt met de groenten door de rijst. Voeg de komijn met de ketjap toe en bak dit nog 1 min. Breng het op smaak met peper.
  3. Schep de nasi op 2 borden en bestrooi het met de uitjes.

Bonduelle tip: Ook lekker met een beetje pindasaus.

Wil je naast de courgette- en broccolirijst ook eens een gerecht met bloemkoolrijst op tafel zetten? Bekijk dan de website van Bonduelle voor meer receptinspiratie. Met de toevoeging van bloemkool-, courgette- en broccolirijst zet je op elk moment op een smaakvolle én gemakkelijke manier een heerlijke koolhydraatarme maaltijd op tafel. Eetsmakelijk!

Bron | Bonduelle, Voedingscentrum, Boston Children’s Hospital, Women’s Health
Beeld | Bonduelle

Ook interessant