Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ingrid helpt kinderen die in extreme armoede opgroeien

kinderfonds-mamas.jpg

MAMA Ingrid weet als geen ander hoe het is om in extreme armoede op te groeien in Zuid-Afrika. “Ik heb als kind regelmatig meerdere dagen niets te eten gehad.” Om iets terug te kunnen geven aan de arme, vaak werkloze en extreem kwetsbare moeders en kinderen in haar land, startte ze de stichting Inspire.

Margriet samen met Kinderfonds MAMAS

Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: ruim tweeduizend krachtige vrouwen die opkomen voor de armste kinderen.

De meerwaarde van moestuinen

Als kind was MAMA Ingrid dankbaar voor de moestuin van haar opa en voor de judolessen die ze kon volgen. Om iets terug te kunnen doen voor de kwetsbare kinderen startte ze de stichting Inspire. Een belangrijke schakel vormt de moestuin. De kinderen helpen hun oma’s en moeders met het telen en het wekelijks uitdelen van groenten aan 65 plattelandsgezinnen én het bewerken of verkopen van de overtollige groenten.

Tijdens de lockdown in de coronacrisis blijkt hoe belangrijk deze moestuin is om alle families van genoeg en gezond voedsel te voorzien. MAMA Ingrid: “De moestuin doet dienst als een veilige ruimte waar moeders en kinderen even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse ellende, waar ze elkaar kunnen ondersteunen en veerkracht opbouwen.”

Gezonder en sterker

In Zuid-Afrika heeft 27 procent van de kinderen onder de vijf jaar een blijvende groeistoornis als gevolg van te weinig of slechte voeding; gezond eten is daarom heel belangrijk. “De moestuin en de workshops over groenten en koken hebben ervoor gezorgd dat de moeders en kinderen gezonder zijn gaan eten, sterker worden en dat de kinderen het beter doen op school en zo kans hebben op een betere toekomst.”

De verkoop van de overtollige groenten uit de tuin levert ook inkomsten op voor het judoprogramma dat MAMA Ingrid, zelf judoka, organiseert. “Door middel van judo leer ik de kinderen vertrouwen op zichzelf, doorzettingsvermogen, zelfverdediging en discipline. In 2019 werden 24 kinderen die het judoprogramma volgden geselecteerd om hun provinciale judoteam te vertegenwoordigen op de Zuid-Afrikaanse judokampioenschappen.”

Hoop op een betere toekomst

Meer dan vijf miljoen kinderen in Zuid-Afrika leven in onmenselijke armoede, zonder hoop op een betere toekomst. Met jouw hulp willen de MAMAS de cirkel van armoede doorbreken. MAMA Ingrid: “Zonder de steun van Kinderfonds MAMAS was mijn droom om kwetsbare kinderen te helpen nooit uitgekomen.”

Over Kinderfonds MAMAS

De MAMAS zijn tweeduizend krachtige, lokale vrouwen in Zuid-Afrika die de extreme armoede bestrijden door zelf dagelijkse zorg, bescherming, eten, warmte en liefde te bieden aan nu al 50.000 kinderen in 57 prachtige projecten. De MAMAS ontfermen zich structureel over de meest kwetsbare kinderen en helpen hen om veilig, gezond, goed opgeleid en sociaal vaardig groot te worden. De maandopbrengsten van de Margriet-puzzels en Bel en Win-acties gaan dit kwartaal naar Kinderfonds MAMAS.

Versterk de groeiende Beweging van Hoop! Word nu donateur en help één of wellicht zelfs twee kinderen. Met vijf euro per maand kunnen de MAMAS één extra kind helpen. Kijk voor meer informatie op kinderfondsmamas.nl.

Ook interessant