Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ingeborg helpt kinderen in armoede: ‘Een nieuwe trui kan al hun leven veranderen’

ingeborg-helpt-kinderen-in-armoede-en-vertelt-hoe-jij-ook-kunt-helpen.jpg

Maar liefst één op de twaalf kinderen in Nederland leeft in armoede. Dat zie je vaak niet, want zij (en hun ouders) schamen zich ervoor. Ook weten ze vaak niet dat er allerlei mogelijkheden zijn om geholpen te worden. En deze gezinnen hebben wel degelijk hulp nodig.

Margriet samen met de VriendenLoterij

En die (financiële) hulp kan nodig zijn voor heel veel ‘gewone’ dingen: een fiets, een bed, een setje kleding dat een keer niét van de kringloop komt. Ingeborg Minjon, intermediair bij Nationaal Fonds Kinderhulp, vertelt wat voor invloed armoede op kinderen heeft en hoe zij geholpen kunnen worden.

Kinderen in armoede

Minjon werkt in het dagelijks leven bij NovaLuta in Alkmaar, waar ze mensen met schulden op alle gebieden helpt. Daar krijgt ze veel te maken met gezinnen die in armoede leven, en als intermediair voor Kinderhulp is zij de schakel tussen die gezinnen en de hulp die voor hen beschikbaar is.

“Ik heb vaak intakes bij cliënten thuis, dus dan zie je meteen de situatie waarin ze leven. De meeste mensen zijn bewindscliënten, dus wij beheren dan hun financiën. Het kan voorkomen dat ze een bed nodig hebben, omdat hun kind gegroeid is, het bed doorgezakt is of ze misschien helemaal geen bed hebben en op een matrasje slapen. Ik ga dan het gesprek met ze aan en kan de juiste hulp voor hen aanvragen. We merken hoeveel verschil het kan maken om die hulp te bieden.”

‘Gewone’ dingen

De armoede die kinderen ervaren en de hulp die ze nodig hebben is heel uiteenlopend. Volgens Minjon maakt het vaak al verschil als ze kan helpen ‘gewone’ dingen voor deze kinderen te regelen. “Een goede fiets bijvoorbeeld. Vaak hebben ze er wel een, maar is deze altijd lek, net te klein of al zes keer van een broertje of zusje geweest. Een mooie fiets waarop een kind goed naar school kan fietsen is dan heel belangrijk. Maar ze kunnen ook budget krijgen voor bijvoorbeeld een nieuwe winterjas, broek, schoenen en een trui. Voor kinderen kan dat echt een levensverandering zijn na jarenlang kleren van broer, zus of de kringloop.”

Ook noemt ze een voorbeeld van een cliënt die dacht dat zijn zoon dyslexie had. “De school dacht van niet, maar de vader had zelf geen geld om zijn zoon te laten testen. We hebben dit bij Kinderhulp voorgelegd en een vergoeding gekregen. Later bleek dat het kind wel degelijk dyslexie had.” Hierdoor kreeg hij op school de juiste lessen en begeleiding, verbeterden zijn prestaties aanzienlijk en kon hij daarna ook ander vervolgonderwijs gaan doen.

Buitengesloten

Ouders hoeven niet aan specifieke eisen te voldoen om aanspraak te maken op deze hulp voor hun kinderen. “Het uitgangspunt is dat je de hulp nodig moet hebben. De basisgedachte is dat geen enkel kind buitengesloten mag worden. Een kind heeft het recht om zich te kunnen ontwikkelen net als alle andere kinderen.”

Want die ontwikkeling komt ook in het geding door armoede, stelt Minjon. Omdat ouders in dergelijke gezinnen vaak gestrest zijn, zorgt het voor ontwrichting van het hele gezin én ontwikkelingsproblemen bij kinderen. “Langdurige armoede zorgt ervoor dat de hersenen zich heel anders ontwikkelen. Er is veel stress, agressie, verdriet en boosheid in huis, dus de gesprekken zijn ook heel anders. Er zijn minder leuke momenten of sport als ontspanning. En door die andere ontwikkeling leren kinderen niet hoe ze de juiste keuzes moeten maken en belanden ze in een vicieuze cirkel.” Daarnaast komt ook de gezondheid van de kinderen in het geding, omdat gezond eten duurder is dan ongezond eten.

Hulp aanvragen

Gelukkig zijn er dus organisaties die voor deze kinderen opkomen. Naast Nationaal Fonds Kinderhulp zijn dat ook Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job. Deze vier goede doelen werken samen onder de naam ‘Sam&’: Samen voor alle kinderen. En ook jij kunt iets doen om kinderen in armoede te helpen. Minjon: “Mocht je iemand zien die wel hulp kan gebruiken, ga dan het gesprek aan. Dat is het belangrijkste. Vertel welke hulp ze kunnen aanvragen, want ouders kunnen ook zelf een aanvraag doen bij Sam& via de website. Er zijn zo veel hulpinstanties en organisaties waar mensen geen weet van hebben. Je kunt veel meer betekenen dan je misschien denkt.”

De VriendenLoterij wil dat alle kinderen in Nederland een eerlijke kans krijgen. Daarom steunt het Sam& met de VriendenLoterij Bingo. Als je vanaf 18 september meespeelt met de VriendenLoterij Bingo, gaat minimaal 40 procent van je lotprijs via Sam& naar alle kinderen die in armoede opgroeien in Nederland. Doe jij ook mee?

Ingeborg Minjon helpt kinderen in armoede
Ingeborg Minjon

Ook interessant