Persoonlijk

Kalai: ‘Na mijn scheiding kwam ik in aanmerking voor allerlei voorzieningen’

kalai-na-mijn-scheiding-kwam-ik-in-aanmerking-voor-allerlei-voorzieningen.jpg

Toen Kalai na haar scheiding parttime bleef werken, omdat ze het anders niet kon combineren met de kinderen, was haar inkomen laag en kwam ze in aanmerking voor allerlei voorzieningen. “Ik voelde me daar soms schuldig over en vond dat daar iets tegenover moest staan, dus heb ik ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te doen.”

Margriet samen met de Postcode Loterij

Sommige mensen doen zulk mooi werk, en nog vrijwillig ook! Daarom vinden wij Kalia een Kanjer van Goud. Hieronder lees je haar verhaal.

Vrijwilligerswerk

In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor een goed doel, bijvoorbeeld het Rode Kruis. We kennen het Rode Kruis vooral van EHBO-cursussen en evenementenhulp, maar de vereniging organiseert ook veel waardevolle projecten, waaronder Heldin.

Binnen dat project leren vrouwen die wel wat extra steun kunnen gebruiken hoe ze weerbaarder kunnen worden en meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Ook leren ze hoe ze moeten handelen in noodsituaties.

Kanjer van Goud

Kalai To werkt met veel toewijding als vrijwilliger binnen het project Heldin. Voor het Rode Kruis Amsterdam was dit de reden om haar te nomineren als Kanjer van Goud bij de Postcode Loterij en haar op die manier in het zonnetje te zetten voor haar belangrijke werk. De Postcode Loterij, die veel goede doelen steunt waar het Rode Kruis er één van is, selecteerde Kalai om in het zonnetje gezet te worden.

Recent werd Kalai op de werkvloer verrast en ontving ze een cheque om haar wens waar te kunnen maken. Wij spraken Kalai over waarom ze vrijwilligerswerk wilde doen en vroegen haar wat ze ervan vindt dat ze een Kanjer van Goud is.

Voorzieningen na scheiding

Kalai werkt al als vrijwilliger sinds haar kinderen op de basisschool zitten. Ze hielp op de school van de kinderen naast haar parttime baan. Toen ze na haar scheiding parttime bleef werken, omdat ze het anders niet kon combineren met de kinderen, was haar inkomen laag en kwam ze in aanmerking voor allerlei voorzieningen.

‘Ik voelde me soms schuldig’

“In die tijd na de scheiding voelde me soms schuldig over de voorzieningen waarvoor ik in aanmerking kwam. Ik vond dat daar iets tegenover moest staan, dus heb ik ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te doen.” Ze werkte op drie basisscholen als oudercontactmedewerker – iemand waarbij ouders terecht kunnen met vragen over onder meer het schoolprogramma – en organiseerde daar het project Heldin, samen met het Rode Kruis. Inmiddels is ze stadsdeelcoördinator geworden en geeft ze op onder meer scholen en in buurthuizen voorlichting over Heldin.

Sterker gezin

De cursus Heldin is erg belangrijk, vertelt Kalai. “De vrouwen leren niet alleen vaardigheden om in bepaalde noodsituaties te handelen, maar ook om deze in te zetten in hun dagelijkse (gezins)leven. Sterke moeders zorgen voor een sterker gezin, wat weer zorgt voor sterkere kinderen.” Kalai hoopt dat als deze vrouwen en moeders sterker worden, hun kinderen betere kansen in het leven zullen krijgen.

Niet vanzelfsprekend

Dat ze een Kanjer van Goud is, vindt Kalai onwerkelijk. “Eigenlijk vind ik dat iedereen die zich vrijwillig inzet voor een ander een Kanjer van Goud is. Ik hoop dat vrijwilligers zich realiseren dat wat ze doen niet vanzelfsprekend is en dat ze heel erg gewaardeerd worden.”

Op reis met het gezin

Kalai heeft van de Postcode Loterij een cheque gekregen zodat ze haar hartenwens kan vervullen. Wat ze daarmee gaat doen? “Ik hou van reizen en nieuwe steden zien, iets wat ik met mijn kinderen deel. Ik hoop door het reizen dat mijn kinderen zien hoe mooi de wereld is en dat elk land weer zijn eigen cultuur en gewoontes heeft en dat dat je rijker maakt, om de ander te leren kennen. En als we dan weer terug komen in Nederland, dat ze beseffen dat wij het hier heel erg goed hebben met elkaar.”

De maand december staat bij de Postcode Loterij in het teken van uitpakken. Met grote prijzen, zoals de grootste PostcodeKanjer ooit van 54,7 miljoen euro, maar ook door vrijwilligers in het zonnetje te zetten die zich met hart en ziel inzetten voor het goede doel. Goede doelen die de Postcode Loterij steunt konden een vrijwilliger met een bijzonder verhaal nomineren en zijn of haar wens in vervulling laten gaan. Daar is de wens van Kalai uit Amsterdam er één van.

Ook interessant