Wonen & Tuinieren

Iris: ‘Ik draaide alleen op voor alle vaste lasten, maar ik wist niet hoe ik het aan moest kaarten’

aegon.jpg

Twee jaar geleden vonden Iris (55) en Erik (56) elkaar via een datingsite. Ze hebben het hartstikke gezellig samen, maar het voelt voor Iris toch een beetje gek dat zij alle vaste lasten betaalt. “In het begin dacht ik dat het onderwerp geld vanzelf wel een keer op tafel zou komen.”

Margriet samen met Aegon

Iris: “Erik en ik hebben op financieel gebied niets te klagen. Daarmee bedoel ik dat er elke maand genoeg geld binnenkomt. We werken allebei fulltime: hij als makelaar, ik als sales manager. Toen we elkaar drie jaar geleden via een datingsite leerden kennen, waren zijn zoon en mijn dochters het huis al uit. Van lieverlee was Erik steeds vaker bij mij en tien maanden terug hebben we de stap gezet. Hij verkocht zijn huis en trok in bij mij.”

Leien dakje

“Vanaf het moment dat Erik officieel bij me introk, hebben we het samen gezellig gehad. Waar er bij eerdere relaties vaak kleine ergernissen waren, gaat het tussen hem en mij heel erg vanzelf. We vinden dezelfde vakantiebestemmingen leuk, lezen dezelfde boeken, houden van dezelfde films. Zijn we het toch een keertje oneens over iets, dan kunnen we daar heerlijk over discussiëren. Maar over geld hadden we het gek genoeg nooit.”

Vaste lasten

“De eerste maanden dacht ik dat het onderwerp ‘geld’ vanzelf wel een keer op tafel zou komen. Maar Erik had het er niet over, dus ik liet het maar een beetje begaan. Het werd ondertussen min of meer vanzelfsprekend dat hij de wekelijkse boodschappen betaalde. Ook bij etentjes was hij vaak degene die als eerste z’n portemonnee trok, maar de vaste lasten nam ik allemaal voor mijn rekening. En dat begon bij mij toch een beetje te wringen.”

Eerlijke verdeling

“Sinds de scheiding van mijn ex-man heb ik voor mijn eigen inkomen gezorgd. Ik verdien prima, dus nooit een probleem geweest om de vaste lasten te betalen: de hypotheek, energiekosten, internet en ga zo maar door. Maar nu Erik bij mij woonde, leek het me logisch dat hij ook z’n steentje zou bijdragen. Ik overlegde de kwestie met mijn vriendinnen, die vonden dat ik groot gelijk had. Maar hoe kaart je zoiets aan zonder inhalig te lijken?”

Geldgesprek

“Uiteindelijk heb ik een overzichtje gemaakt met alle maandelijkse kosten. Zo kon ik precies tegen Erik zeggen wat er per maand uitgaat. Hij zei meteen uit zichzelf dat hij voortaan de helft aan mij zou overmaken. En was een gezamenlijke rekening niet handiger? Ik moest lachen omdat het zo makkelijk ging. Had ik hier zo tegenop gezien? We hebben het nu regelmatig over geld, zodat we precies weten waar we financieel staan. Dat voelt heel prettig.”

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als er verder wordt gevraagd, blijkt dat toch vaak tegen te vallen. Aegon begrijpt dat heel goed en wil daar met het digitale kaartspel Honey, let’s talk money bij helpen. Het spel helpt je om jullie financiële situatie inzichtelijk te krijgen én houden. Zo kun je voorkomen dat je financieel te lijden hebt als je gezinssamenstelling verandert door bijvoorbeeld een scheiding of overlijden.

Ook interessant