Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huub Stapel schreef deze bijzondere brief aan Ansubai uit India

huub-stapel-schreef-deze-bijzondere-brief-aan-ansubai-uit-india.jpg

Acteur Huub Stapel is sinds 2013 ambassadeur van de Leprastichting. Toen hij voor een reis in India was, ontmoette hij Ansubai, een meisje van veertien. Aan haar schreef hij een brief:

Lieve Ansubai, 

Ik ontmoette je op een van mijn reizen als ambassadeur van de Leprastichting, en ik vond je meteen een ongelooflijke lieverd. Jij, een meisje van vijftien, dat woont in wat ik alleen maar als de hel op aarde kan beschrijven: de leprakolonie in New Delhi, die gevestigd is op een open riool.

Eigenlijk zijn jij en al die anderen in een dubbele hel terechtgekomen: leprapatiënt zijn en moeten leven in een gemeenschap waar horen, zien én ruiken je vergaat. Het stinkt er zo onwaarschijnlijk erg dat ik bijna flauwviel. Daar wonen jullie tussen het vuil. Het zijn de slechtst denkbare omstandigheden voor mensen die toch al niets hebben, die bovendien ziek zijn en dus juist behoefte hebben aan een hygiënische leefomgeving.

Ambassadeur

Toen ik daar rondliep, wist ik ook weer waarom ik geen seconde had hoeven nadenken toen mij werd gevraagd of ik ambassadeur van de Leprastichting wilde worden. Ik dacht niet zozeer aan de afschrikwekkende plaatjes van verminkte mensen die ik als jongetje had gezien, maar aan de legendarische Belgische pater Damiaan, ‘apostel van de melaatsen’, die zich zo had ingezet voor een leprakolonie dat hij later heilig is verklaard. Dat vond ik als kind al heel bijzonder.

Infecties met ingrijpende gevolgen

Toch wist ik eigenlijk weinig van deze ziekte. Nu weet ik dat lepra – dat tegenwoordig goed te genezen is – wordt veroorzaakt door de leprabacterie, en wordt overgebracht door hoesten of niezen. Het gevolg is dat de zenuwuiteinden worden aangetast, waardoor verlammingen en gevoelloosheid ontstaan. Daardoor voel je niet meer of je een wondje hebt of dat je je aan iets heets brandt. Zo ontstaan infecties met ingrijpende gevolgen: grote wonden, ernstige verminkingen, blindheid…

Buitengesloten door de buitenwereld

Lepra slaat toe wanneer er sprake is van slechte voeding, slechte hygiëne, slechte ventilatie en mensen die dicht op elkaar leven en elkaar makkelijk besmetten. Zoals bij jou in de kolonie. Die kinderen die ik daar ontmoette, waren net als jij ongelooflijk leuk, sociaal en opvallend beleefd. Maar jullie worden door de buitenwereld buitengesloten, uitgescholden, weggejaagd en gepest. Ook als je zoals jij (nog) geen lepra hebt, maar je ouders wel.

Belangrijke hulp

Ansubai, meisjes zijn om allerlei redenen extra kwetsbaar in India, maar de Leprastichting doet er alles aan om je met behulp van voorlichting, medicatie, goede voeding en scholing zo gezond mogelijk te houden. En – uiteraard – om lepra wereldwijd te laten verdwijnen. Dat moet mogelijk zijn.

Je vertelde mij dat je grote toekomstplannen hebt. Zangeres worden, dat wil je het liefste. Ik hoop met heel mijn hart dat het goed met je gaat, en dat iets van je dromen werkelijkheid gaan worden.

Liefs, Huub

Leprastichting

Help jij ook mee om kinderen als Ansubai een toekomst zonder lepra, discriminatie en uitsluiting te geven? Kijk voor meer informatie op leprastichting.nl/helpmee.

Ook interessant