Nieuws

5 dingen die je vást nog niet wist over windmolens

windmolen.jpg

Windmolens, we zien ze veel in Nederland. Waarom? Nederland is een waterrijk land waar het soms flink waait. Ideaal om duurzame, groene stroom op te wekken met behulp van windmolens. Maar wat weten we eigenlijk over windmolens? 5 fabels op een rij.

Margriet samen met Vattenfall

Fabel 1: Een windmolen kost meer energie om te maken dan dat hij ooit opwekt

Het kost inderdaad energie om een windmolen te produceren. Wist je dat in 3 tot 6 maanden een windmolen evenveel energie opwekt als dat hij kost om te maken?  Daarnaast gaat een windmolen gemiddeld 20 jaar mee.

Fabel 2: Hoe hoger de windkracht, hoe beter de windmolen zijn werk doet

Je denkt misschien, hoe harder het waait, hoe beter. Maar windmolens schakelen zichzelf uit als het windkracht 10 of hoger is. De windmolen kan dan namelijk flink beschadigen.  Wat is dan de ideale windkracht? Men spreekt over een ideale winddag als windkracht 5 van kracht is. Met deze windkracht kunnen de windmolens constant stroom blijven leveren zonder af en aan te schakelen. Daardoor lopen ze minder slijtage op, dat betekent, minder onderhoud!

Fabel 3: Met één moderne windmolen kun je maximaal 2.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien

Hoeveel huishoudens je kunt voorzien van stroom hangt af van het type windmolen, ook wel windturbines genoemd. Een windmolen met een vermogen van 3 megawatt kan ongeveer 2.000 huishoudens van stroom voorzien. Een windmolen van maar liefst 10 megawatt kan ongeveer 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Het exacte aantal huishoudens hangt af van waar de molens staan en hoe windrijk het gebied is.

Fabel 4: Windenergie is duur

Windenergie wordt steeds voordeliger. Zo verkoopt Vattenfall stroom van het nieuwste windpark, Kriegers Flak in de Baltische Zee, voor een recordbedrag van 4,9 eurocent per kWh. Wereldwijd is dit momenteel de goedkoopste stroom van windmolens op zee.

Fabel 5: Windmolenparken worden altijd met subsidie gebouwd

Met Hollandse Kust Zuid 1-4 bouwt Vattenfall het grootste windmolenpark op zee ter wereld, zonder subsidie. Dit is bijzonder, want dit is het eerste subsidievrije windpark in Europa. In totaal zal Hollandse Kust Zuid 1-4 duurzame stroom produceren voor maximaal 3 miljoen huishoudens. Een belangrijke stap op weg naar een fossielvrij leven binnen één generatie, waarbij het de ambitie van Vattenfall is om alleen nog maar energie te leveren uit schone bronnen die nooit opraken, zoals wind.

Ook interessant