Nieuws

Zo maak je je geldzaken met je partner bespreekbaar

contant-geld.jpg

Je begint ’s avonds op de bank niet zo snel over jullie financiën. Toch is het goed om daar regelmatig met je partner over te praten. Zodat je weet of jullie op één lijn zitten en waar jullie staan. Lastig? Het digitale kaartspel Honey let’s talk money helpt je een handje.

Margriet samen met Aegon

Als je al jaren bij elkaar bent, sta je bij bepaalde dingen misschien wat minder stil dan wanneer je net samenwoont. De boel loopt gewoon lekker zoals het loopt. Neem je geldzaken. Waarschijnlijk worden de meeste rekeningen automatisch afgeschreven. Jullie storten elke maand allebei een bepaald bedrag voor de vaste lasten. En wie weet is er ook nog een potje voor leuke dingen. Prima geregeld, toch? In principe wel, maar wat goed is kan altijd nóg beter.

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Praten over geld vinden we vaak een beetje saai of ingewikkeld. Het is niet iets waar je eens even gezellig voor gaat zitten. Liever schuiven we het voor ons uit. We zien wel, komt wel goed. Maar wat gebeurt er bij een tegenslag? Het is geen leuk idee, maar stel je voor dat jullie situatie ineens verandert door overlijden, ziekte of scheiding. Kun je de hypotheek dan nog betalen? Hoeveel spaargeld heb je? En waar kun je op besparen?

Wat gaat er goed, wat kan er beter?

Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen bij een scheiding vaak aan het kortste eind trekken. Ook komen ze regelmatig in de problemen bij een plotseling overlijden van hun partner. Deze problemen kun je voorkomen door jullie geldzaken regelmatig met je partner te bepraten. Wat komt erin, wat gaat eruit, wat gaat er goed, wat kan er beter? Zo heb je altijd een goed overzicht van waar jullie staan en ga je met een gerust hart de toekomst tegemoet.

Zo wordt praten over geld appeltje-eitje

Het klinkt op papier als appeltje-eitje, een gesprek voeren over geld. In de praktijk kan de sfeer wat minder worden.  De een vindt dit, de ander vindt dat. En waarom geef je eigenlijk zo veel geld uit aan boodschappen/gadgets/kleding? Het digitale kaartspel Honey, let’s talk money helpt je om op een zinvolle én leuke manier met je partner over geldzaken te praten. Liefde is niet alleen elkaar diep in de ogen kijken, maar óók samen je geldzaken bespreken.

Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo’n gesprek kan best spannend zijn, onderstaand stappenplan kan je wellicht helpen.

  1. Maak voor jezelf een lijstje met de punten die jij belangrijk vindt en die je graag wilt bespreken. Zo heb je voor jezelf een overzicht en vergeet je tijdens het gesprek niet bepaalde onderwerpen aan te kaarten.
  2. Het draait ook allemaal om timing, als je net een fikse ruzie hebt gehad is het misschien niet handig om over geldzaken te beginnen. Plan er een moment samen voor in en geef vooraf aan dat je iets serieus wilt gaan bespreken. Zo val je niet met de deur in huis en kan de ander zich ook voorbereiden op het gesprek.
  3. Probeer het tijdens het gesprek wel luchtig te houden en je overzicht niet uit je oog te verliezen. Probeer je niet teveel te laten leiden door je emoties, maar luister ook naar de argumenten van de ander.
  4. Maak samen een lijstje met wat jullie besproken hebben tijdens het gesprek en welke doelen jullie nu willen gaan nastreven.

Speel het spel

Wil jij ook graag geldzaken met je geliefde bespreekbaar maken? Het zijn misschien geen koetjes en kalfjes, maar het kan ook goede inzichten opleveren in jullie financiën. Het digitale kaartspel Honey, let’s talk money helpt je om op een luchtige manier het gesprek aan te gaan, wat de meest vurige maar ook grappige discussies gaat opleveren. Wanneer ga jij het spel spelen?

Ook interessant