Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Anette kwam in financiële problemen: ‘M’n kinderen zijn er onbedoeld de dupe van’

anette-kwam-in-financiele-problemen-kinderen-werden-er-de-dupe-van.jpg

In Nederland leven meer kinderen in armoede dan je misschien zou denken: maar liefst één op de twaalf. Dat zie je vaak niet aan de buitenkant, er heerst veel schaamte. Ook weten gezinnen vaak niet dat er allerlei mogelijkheden zijn om geholpen te worden. En die mogelijkheden zijn er zeker, ook als je een korte(re) periode van financiële problemen doormaakt.

Margriet samen met de VriendenLoterij

Anette de Jong (45) uit Gemert kan erover meepraten. Ze vertelt wat voor invloed het op haar dochters (13 en 17 jaar) had dat ze onverwacht in geldnood kwamen, en op welke manieren ze geholpen konden worden.

Financiële problemen

“Nadat ik besloot te willen scheiden, ben ik in financiële problemen gekomen. Mijn ex-partner, die alcoholverslaafd is, besloot van de ene op de andere dag nergens meer aan mee te betalen. Alles wat we eerst van de gezamenlijke rekening betaalden, moest ik ineens in m’n eentje ophoesten. Dan is het wel even slikken, ja.”

Anette werkt al 25 jaar in de ouderenzorg en draait onregelmatige diensten. Ze is gemiddeld vier dagen in de week aan het werk en woont nu samen met haar twee dochters. De scheiding van haar ex-partner loopt al sinds mei vorig jaar, maar is nu pas (bijna) officieel afgerond. “Omdat mijn ex nog steeds ingeschreven stond op ons woonadres en de scheiding nog niet rond was, was hij voor de Belastingdienst nog steeds mijn toeslagpartner.” Dit had invloed op de hoogte van bijvoorbeeld haar zorgtoeslag en kinderbijslag. “In Nederland zijn veel dingen goed geregeld, maar voor je de regels kent ben je een paar maanden verder.”

Kinderen de dupe

En die paar maanden – in het geval van Anette een half jaar – waren niet makkelijk. “De vaste lasten lopen gewoon door en dan heb je ook nog de scouting waar de kinderen op zitten en een laptop die ze nodig hebben voor school. Daar had ik geen reserves voor. Ook zou mijn dochter op schoolreis gaan naar Rome. Uiteindelijk is het niet doorgegaan vanwege het coronavirus, maar dat kostte 500-600 euro. Nou, ik had ze niet liggen op dat moment. En zo werden mijn kinderen onbedoeld de dupe van mijn financiële problemen. Zij hebben niet gevraagd om die scheiding.”

Ook op andere gebieden kon Anette haar kinderen niet geven wat ze eigenlijk had gewild. Ze lette enorm op de boodschappen en gezellige uitjes zaten er niet in. “Ook kon ik ze geen mooie smartphone geven, waar de meeste jongeren tegenwoordig wel over beschikken. Gelukkig zijn ze niet zo van de merkkleding, maar ongewild kun je ze ook niet de schoenen of kleren geven die ze misschien zouden willen omdat dat mode is op school. Het leven was even geen feestje.”

Hulp uit onverwachte hoek

Hoe moeilijk ze het ook vindt, Anette heeft geen last van schaamte. “Leuk is het niet, maar het gebeurt denk ik veel meer mensen. En ik ben erachter gekomen dat je door je schaamte opzij te zetten en er open over te praten veel hulp kunt krijgen uit verrassende hoeken.” Zo waren er familieleden en vrienden die kleding of een grote pan eten kwamen brengen, maar ook ontdekte ze dat ze hulp kon krijgen van de stichting Samen voor alle kinderen (Sam&), waar Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job onder vallen.

Stichting Leergeld kwam op huisbezoek bij Anette en zij gaf openheid over haar financiële situatie. Ze vertelt dat ze de vraag kreeg waarom ze om hulp vroeg, omdat ze wel gewoon werkt en haar inkomen iets hoger ligt dan het gemiddelde van mensen waar de stichting aanvragen van krijgt. De stichting wil zo veel mogelijk maatwerk leveren en bekijkt daarom de specifieke persoonlijke situatie van elke ouder die een aanvraag doet. Daarbij wordt altijd gekeken naar het netto besteedbare inkomen. 

‘Dat is mijn redding geweest’

Anette legde Leergeld onder meer uit dat ze de scouting, laptop en schoolreis niet kon betalen en dat ze geen nieuwe kleren kon kopen. “Het is dan aan de stichting wat ze jou gunnen. Dat is wel echt mijn redding geweest.”

“Ja, je kunt zeggen: je wil het financieel opgelost hebben, ga maar 40-50 uur werken. Maar ik heb ook nog m’n kinderen… Het rondje om de eindjes aan elkaar te knopen is klein.”

De stichting kan helpen

Door haar verhaal te delen hoopt Anette het taboe op dit onderwerp te verkleinen. “Mensen hebben altijd een bepaald beeld van iemand met financiële problemen. Tegen mij zeiden mensen dat ze het nooit gedacht hadden, omdat ik werk en ‘er altijd netjes uitzie’, zeiden ze. Ik ben ook niet in de problemen gekomen door geld over de balk te smijten of dure leningen te hebben, maar door de scheiding.”

Inmiddels gaat het financieel een stuk beter met Anette en haar gezin. “Omdat ik werk en inmiddels ook toeslagen krijg voor een alleenstaande moeder heb ik wat meer lucht. Gelukkig kan ik dus wel gewoon de verjaardag van de kinderen vieren, en ik heb ze bescheiden opgevoed. De stichtingen zijn er niet voor om Nike schoenen te kopen. Maar het heeft me wel veel lucht gegeven. Veel mensen weten niet dat ze dit soort hulp kunnen krijgen. De stichtingen hebben echt veel middelen om gezinnen te ondersteunen, niet zozeer in geld, maar vooral in middelen, waardoor de hulp ook daadwerkelijk bij de kinderen terecht komt.”

De VriendenLoterij wil dat alle kinderen in Nederland een eerlijke kans krijgen. Daarom steunt het Sam& met de VriendenLoterij Bingo. Als je vanaf 18 september meespeelt met de VriendenLoterij Bingo, gaat minimaal 40 procent van je lotprijs via Sam& naar alle kinderen die in armoede opgroeien in Nederland. Doe jij ook mee?

Ook interessant