Gezondheid

Deze etenswaren kun je beter laten staan als je je gebit gezond wilt houden

gele-tanden-9x-eet-ze-wit.jpg

Als je tanden beschadigd raken, herstellen ze niet zomaar uit zichzelf. Het is daarom belangrijk om zuinig te zijn op je tanden. Goed poetsen, flossen en naar de tandarts gaan is natuurlijk erg belangrijk. Maar je eetgewoontes hebben ook invloed op je gebit. Dit kun je beter laten staan als je je tanden gezond wilt houden.

Margriet samen met elmex®

In de loop der jaren zijn onze eetgewoontes veranderd. We zijn veel op pad en nemen daarom vaak eten mee, zoals ‘gezonde’ tussendoortjes. Maar wist je dat er in sommige tussendoortjes stiekem best veel suiker zit. Zo gezond zijn ze eigenlijk helemaal niet.

 • Chocoladereep 7,5
 • Banaan 4,5
 • Druiven 5
 • Bakje yoghurt 6,5
 • Mueslireep 6,5
 • IJs 11
 • Glas vruchtensap 6
 • Yoghurt drink 13
 • Gedroogde cranberries 14
 • 1/2 liter frisdrank 25

Suikers

Ben jij bezig met de voedingswaarden die in een product zitten? Lees je wel eens de etiketten? Suikers en koolhydraten zitten in bijna alles wat we eten en drinken op een dag. Telkens wanneer je een suiker- of koolhydraathoudend product eet of drinkt, breken bacteriën in de tandplaque de suikers af en zetten het om in schadelijke suikerzuren. Deze suikerzuren beginnen met het oplossen van het tandglazuur en dat kan leiden tot tandbederf.

Eet of drink niet vaker dan 7x per dag, zo heeft je tandglazuur voldoende tijd om te herstellen

Wat kun jij doen?

 1. Poets je tanden 2x per dag 2 minuten. Gebruik een tandpasta met fluoride die het tandglazuur versterkt. Helaas worden suikerzuren niet door iedere fluoridetandpasta aangepakt, maar wel met de elmex® anti-cariës professional tandpasta met suikerzuur neutralisator. Deze tandpasta neutraliseert suikerzuren in tandplaque, de hoofdoorzaak van tandbederf voordat deze het tandglazuur aanvallen.
 2. Reinig (na het tandenpoetsen) de ruimtes tussen de tanden en kiezen met bijvoorbeeld floss, stokers of ragers. Vraag je tandarts of mondhygiënist naar advies.
 3. Gebruik aanvullend mondwater. Het is een eenvoudige manier om je tanden een extra boost van bescherming te geven en tandbederf te voorkomen.
 4. En niet te vergeten: bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist.

Gezonde mond

Voor het hele gezin heeft elmex® producten die een effectieve bescherming bieden tegen cariës (gaatjes). Er zijn productlijnen voor gevoelige tanden, anti-cariës, extra glazuurbescherming en voor het kindergebit dat in elke nieuwe fase een passende verzorging nodig heeft. Voor een hoge doeltreffendheid tegen gaatjes is er elmex Anti-Cariës Professional met Suikerzuur Neutralisator™ voor zeer doeltreffende en klinisch bewezen anti-cariës bescherming. Gezonde tanden, een leven lang.

Ook interessant