Gezondheid

Dit is wat je wilt weten over ongewenst urineverlies

woman-on-the-toilet-bowl.jpg

Het verliezen van urine kan vervelend zijn én kan je onzeker maken. Maar het is nergens voor nodig om je hierdoor te laten belemmeren. Helemaal niet als je een dag op pad wil. Margriet geeft tips hoe jij om kan gaan met ongewenst urineverlies.

Margriet samen met TENA

Wat is ongewenst urineverlies?

Incontinentie betekent letterlijk: niet in staat urine of stoelgang op te houden. En vanuit incontinentie bestaan verschillende vormen. Zo kun je te maken krijgen met inspanningsincontinentie of stressincontinentie, deze vorm komt vaak voor bij vrouwen, bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of springen. Of aandrang incontinentie, waarbij je eigenlijk de controle over je blaas verliest na het moment dat je je beseft dat je moet plassen.

Blijf voldoende drinken

Denk jij net als veel mensen dat minder drinken de beste manier is om het probleem de baas te blijven? Niet waar. Het probleem verergert juist. Je urine is geconcentreerder en dit kan voor irritatie zorgen. Ook kan je blaas steeds minder urine vasthouden. Probeer 1,5 tot 2 liter vocht per dag binnen te krijgen om de blaas gezond te houden. Lekker veel water drinken dus!

Bezoek een bekkenbodemspecialist

Het kan zijn dat de oorzaak van incontinentie bij de bekkenbodemspieren ligt. Net als alle andere spieren kun je bekkenbodemspieren goed trainen. Door met regelmaat de juiste bekkenbodemoefeningen te doen, kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Ga langs bij een bekkenbodemspecialist, die kan je goed uitleggen waar de bekkenbodemspieren precies zitten en hoe je ze het best kunt trainen.

Houd je blaas gezond met je levensstijl

Bepaald eten en drinken kunnen je blaas irriteren en de aandrang om te plassen verergeren, probeer het volgende zoveel mogelijk te vermijden:

Cafeïne kan je blaas irriteren, maar ook het koolzuur in frisdranken kunnen ervoor zorgen dat je blaas overuren draait. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je nieren meer urine aanmaken. Én alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. Zo wordt de kans op urineverlies veel groter. Als je alcohol drinkt, drink er dan veel water bij. Ook de zuren uit citrusfruit en pittige specijeren kunnen voor irritatie zorgen, probeer deze altijd met mate te consumeren.

Een product dat bij jou past?

TENA heeft iets nieuws. TENA Silhouette zijn incontinentie broekjes voor vrouwen. Het draagt als ondergoed, beschermt als TENA. De broekjes hebben een vrouwelijk ontwerp en zijn met een hoge of lage taille verkrijgbaar in de kleuren crème, wit en zwart.

Wil je het graag een keer gratis uitproberen? Vraag een proefpakket aan via TENA.nl.

Ook interessant