Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Jacqueline: ‘Dankzij dierondersteunde therapie kregen wij ons leven terug’

vriendenloterij.jpg

Een dier kan geen therapeut vervangen, maar het kan een therapie wél goed ondersteunen. Daarover vertelt Jacqueline, de partner van Aris die PTSS heeft. Dierondersteunde therapie met getrainde honden en paarden bij het Domingo House heeft de twee geleerd hiermee te leven.

Margriet samen met Vriendenloterij

Jacqueline en haar vriend Aris zijn al ruim twintig jaar samen. Voordat zij elkaar leerden kennen, werd Aris als militair uitgezonden naar een oorlogsgebied. De signalen die Aris gaf – nachtmerries, spanningen, angsten – linkte Jacqueline niet direct aan een oorlogstrauma. “In 2017 ging het mis en werd Aris gediagnosticeerd met PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.). Een jaar later kwamen we in contact met Hulphond Nederland. We werden gevraagd om mee te doen aan een pilot voor de traumabehandeling van het Domingo House, een nieuw en uniek centrum voor dierondersteunde therapie.

Vertrouwen in de toekomst

Bij het Domingo House volgde Aris een traject van twintig sessies, met inzet van therapiehonden en -paarden. De paarden hebben Aris laten inzien hoe ver hij van zijn gevoel verwijderd was en dankzij de honden heeft hij geleerd grenzen aan te geven. Het therapietraject heeft niet alleen Aris veel gegeven, maar is ook voor Jacqueline van grote waarde geweest. Zij kreeg haar Aris in kleine stapjes terug en durft ook zelf dingen te ondernemen. ‘‘Het therapietraject heeft Aris weer vertrouwen in de toekomst gegeven. De PTSS blijft, maar wij hebben ons leven terug.’’

Bouwen aan het Domingo House

In elke straat in Nederland kampen gemiddeld vier mensen met een ondraaglijk trauma. VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland laten deze traumaslachtoffers niet alleen. Samen ontwikkelen ze aan het Domingo House: een veilige plek waar cliënten door middel van therapie met getrainde honden en paarden aan hun trauma werken. Zo krijgen zij niet alleen hun leven terug, maar ook het vertrouwen in de toekomst.

Feiten en cijfers

  • Hulphond Nederland helpt jaarlijks meer dan 1.000 mensen.
  • Op dit moment zijn er 102 therapiehonden en -paarden actief.
  • Een hulphond wordt ingezet voor: therapie, ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) of epilepsie.
  • Een pup leert in de basisopleiding tot wel 70 vaardigheden.
  • Een hulp- of therapiehond gaat als hij 10 jaar is met pensioen.

Speel mee met de SuperBingo

Iedereen die tijdens de SuperBingo deelnemer wordt van de VriendenLoterij, zorgt er automatisch voor dat minimaal 40% van de lotprijs naar Hulphond Nederland gaat. Met deze opbrengst wordt de ontwikkeling van het Domingo House gefinancierd. Meld je aan via VriendenLoterij en maak kans op mooie prijzen. De SuperBingo loopt t/m 28 mei. Help ook mee. Ga voor meer informatie naar vriendenloterij.nl.

Beeld | Getty Images

Ook interessant