Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Diana heeft reuma: ‘Waren ze er maar eerder achter gekomen’

diana.jpg

Veel mensen denken dat alleen ouderen reuma krijgen, maar de meeste mensen met symptomen zijn jonger dan 65 jaar. Diana was 27 jaar en sportief toen ze last kreeg van stijfheid in haar handen.

Margriet samen met Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Na een bezoek aan een manueel therapeut verslechterde haar situatie. Zijn reactie was dat het tussen haar oren zat. Uiteindelijk constateerde een reumatoloog dat haar klachten kwamen door een klassiek geval van reumatoïde artritis, een veel voorkomende vorm van reuma.

Confronteren

Diana vertelt dat ze de manueel therapeut nog wel eens ziet lopen, en ze zou hem graag confronteren met haar verhaal. “Stel dat het ervoor zorgt dat er ook maar één iemand met reuma sneller wordt doorverwezen…” Nu staat namelijk vast dat hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de vooruitzichten zijn voor de patiënt. Diana heeft vergroeiingen aan haar handen en voeten door de gewrichtsontstekingen. Bij mensen die later de diagnose reuma kregen dan zij, zie je dat niet meer. Dit is te danken aan een innovatief biologisch geneesmiddel dat twintig jaar geleden werd geïntroduceerd. Had Diana deze geneesmiddelen eerder gekregen, dan had ook zij geen vergroeiingen gehad.

Reumatoïde artritis

Iemand met reumatoïde artritis (RA) krijgt last van gewrichtsontstekingen, die ontstaan door een verkeerde reactie van het eigen immuunsysteem. Daarbij raken de gewrichten ontstoken en in ernstige gevallen beschadigd. Reumatoïde artritis verloopt bij iedereen anders. Bij de één begint het heel plotseling, terwijl anderen sluipende klachten hebben over een langere tijd voor de diagnose gesteld wordt. De eerste duidelijke symptomen veroorzaakt door RA zitten vaak in de handen en voeten, zoals het ook bij Diana begon.

Innovatief biologisch geneesmiddel

Leven met reuma is vallen en opstaan. Dagelijks strijden twee miljoen Nederlanders om ‘mee te kunnen blijven doen’ in onze samenleving. Diana: “Ik kreeg te maken met energiegebrek, moeheid en andere fysieke beperkingen.”

Ondanks de gevolgen van haar ontstekingsziekte is Diana altijd strijdbaar en optimistisch gebleven. In 2007 – ze was toen al lang volledig afgekeurd om te werken – startte ze met een innovatief biologisch geneesmiddel. Dit middel kan via een infuus in het ziekenhuis worden toegediend, maar tegenwoordig kan de patiënt dit ook zelf injecteren. De geneesmiddelen helpen de ontstekingen af te remmen en de pijn te verzachten, waardoor Diana zich weer beter kan bewegen. “Het voelde alsof ik mijn leven weer terug kreeg”, vertelt ze.

Vrijwilliger

Mede dankzij deze geneesmiddelen kan Diana zich inzetten als vrijwilliger om haar ervaringsverhalen te delen. Ze is secretaris van het bestuur van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, een landelijke patiëntenorganisatie voor mensen met reuma. Communicatie is volgens haar heel belangrijk, zodat andere reumapatiënten en zorgprofessionals er beter van worden. “Ik leerde talenten van mezelf kennen die nooit naar boven waren gekomen als ik ‘gewoon’ was blijven werken.” Reuma blijft invloed hebben op alles, maar stilzitten is geen optie voor Diana. “Ik ben blij dat ik in beweging kan blijven!”

We worden beter

Het verhaal van Diana en dat van vele anderen die dankzij geneesmiddelen verder kunnen leven, lees je op wewordenbeter.nl. Hier lees je alles over het belang van het blijven onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Zo worden we nóg beter.

Bron | wewordenbeter.nl

Ook interessant