Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe goed werken de coronavaccins tegen nieuwe varianten? Experts leggen uit

rijksoverheid-ministerie-vws.png

Het is nog niet zeker of de coronavaccins net zo goed beschermen tegen alle nieuwe virusvarianten als tegen de bestaande coronavirussen. Toch zorgt vaccineren er volgens immunoloog Marjolein van Egmond wél voor dat het aantal nieuwe varianten dat opduikt, vermindert. Hoe dit werkt legt ze ons uit in een video.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rijksoverheid

Presentatrice Lauren Verster stelt in de laatste aflevering van de videoserie Over Vaccinatie Gesproken twee experts lezersvragen over de bescherming van de coronavaccins tegen verschillende mutaties van het virus.

Coronavaccinatie tegen mutaties

In de afgelopen maanden zijn er op diverse plekken in de wereld mutaties opgedoken van het coronavirus. En dat is niet raar, want virussen zoals het coronavirus, maar bijvoorbeeld ook influenza, veranderen continu. Zodra een virus onze cellen binnenkomt, wordt het heel snel vermenigvuldigd. Bij het kopiëren worden soms foutjes gemaakt, waardoor het virus kan veranderen. Zo’n veranderd virus noem je dus een mutatie.

Lees ook
Hoe snel ben ik beschermd na coronavaccinatie? Een immunoloog vertelt

De nieuwe varianten van het coronavirus worden goed in de gaten gehouden. Want hoe goed beschermen de vaccins je tegen de nieuwe mutanten? Onze experts immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen beantwoorden deze en andere vragen in onderstaande video.

Bescherming

Marjolein van Egmond vertelt bijvoorbeeld dat de coronavaccins ook goed beschermen tegen nieuwe varianten, zoals de Alpha-variant (uit het Verenigd Koninkrijk) en de Gamma-variant (uit Brazilië). ”Alleen van de Delta-variant uit India is dat nog niet zeker. De coronavaccins voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door het coronavirus, in het ziekenhuis belanden of overlijden.”

Voor meer vragen en antwoorden kijk je de video waarin Lauren Verster in gesprek gaat met de experts over vaccineren.

Lees ook
Experts geven antwoord: zó zit het met de bijwerkingen na coronavaccinatie

Ga naar coronavaccinatie.nl voor meer informatie.

Bron | Rijksoverheid

Ook interessant