Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe snel ben ik beschermd na coronavaccinatie? Een immunoloog vertelt

headerbeeld_margriet_artikel_2_-totaal-2.png

Inmiddels zijn er al miljoenen coronaprikken gezet in Nederland. Niet zo gek dus dat veel mensen zich afvragen hoe snel ze beschermd zijn na coronavaccinatie. Immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen beantwoorden in de tweede aflevering van de videoserie Over Vaccinatie Gesproken deze vraag. Net zoals andere lezersvragen over de effectiviteit van coronavaccinatie.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rijksoverheid

Presentatrice Lauren Verster legt in deze video aan twee experts de meestgestelde vragen over de effectiviteit van coronavaccinatie voor. Bijvoorbeeld waarom je een vaccin zou nemen als je gezond bent.

Coronavaccinaties

Als je gevaccineerd bent, zorgt je lichaam ervoor dat het antistoffen aanmaakt en afweer opbouwt. Als je na die coronavaccinatie in aanraking komt met het virus, herkent je lichaam het direct. Daardoor word je niet of in ieder geval veel minder ziek. Wanneer je een uitnodiging voor coronavaccinatie krijgt, is afhankelijk van onder andere je leeftijd. In deze vaccinatie-oproep staat waar je de prik kunt halen en welke vaccin je krijgt.

Een paar weken geleden hebben we op onze website een oproep geplaatst, waarin lezeressen vragen konden stellen over coronavaccinatie. Veel lezeressen vragen zich af of ze na de eerste coronavaccinatie al beschermd zijn en welke maatregelen zij nog moeten nemen voor hun eigen veiligheid, én die van anderen.

Lees ook
Experts geven antwoord: zó zit het met de bijwerkingen na coronavaccinatie

Beschermd na coronavaccinatie

Immunoloog Marjolein van Egmond geeft in de video onder andere antwoord op de vraag hoelang het duurt voordat de eerste coronaprik werkt. “In de eerste twee weken na vaccinatie ben je nog niet beschermd. Daarna bouw je afweer op en ben je steeds een beetje beter beschermd. Twee weken na je tweede prik is je bescherming maximaal. Die opbouw van je afweer tegen het coronavirus is te vergelijken met naar de sportschool gaan. Je bouwt je spieren op, maar na één training heb je nog geen sixpack. Stap voor stap bouw je je sixpack op. Zo werkt het ook met het afweersysteem.”

Voor meer vragen en antwoorden kijk je de video waarin Lauren Verster in gesprek gaat met de experts over de effectiviteit van coronavaccinatie.

Ga naar coronavaccinatie.nl voor meer informatie.

Bron | Rijksoverheid

Ook interessant